Η Βρετανία θα βρεθεί σε ύφεση τον επόμενο χρόνο και η ανάπτυξη για τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι τουλάχιστον 0,5% χαμηλότερη (κάθε χρόνο), ως αποτέλεσμα του Brexit, σημειώνει η BlackRock.

Το βασικό σενάριο του επενδυτικού κολοσσού είναι ότι θα υπάρξει ύφεση. Είναι πολύ πιθανό ότι θα υπάρξει μια σημαντική μείωση των επενδύσεων στην Αγγλία ενώ τόσο η οικονομική όσο και η πολιτική αβεβαιότητα θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Η BlackRock εκτιμά ότι η ΒΟΕ θα αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια στο 0,0% αύριο και να ξεκινήσει και νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 

Οι αγορές δεν το έχουν αποτιμήσει πλήρως αυτό το σενάριο. Αυτό σημαίνει ότι το GBP θα δεχθεί και νέες πιέσεις. Παρόλα αυτά, η BlackRock εκτιμά ως ακραία μια σταδιακή κίνηση προς το 1,0000 με το USD. Σύμφωνα με τη BlackRock οι αγορές ομολόγων θα είναι μια πράξη στήριξης πριν ακολουθήσουν και αγορές εταιρικών ομολόγων. Το Brexit θα οδηγήσει και σε χαμηλότερη ανάπτυξη την Ευρωζώνη ενώ οι αρνητικές επιπτώσεις θα γίνουν ορατές παντού. 

Η BlackRock αναμένει ότι οι αποδόσεις θα συνεχίσουν να είναι χαμηλές αλλά θα είναι θετικές λόγω των κεντρικών τραπεζών ενώ η Fed αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Η BlackRock προτιμά, ομόλογα αναδυόμενων οικονομιών, εταιρικά ομόλογα (IG) αναπτυγμένων οικονομιών, ομόλογα επιλεγμένων ευρωπαϊκών τραπεζών (εδώ έχει και την Alpha Bank). Θετική παραμένει και για τις μετοχές στην Αμερική παρά τα νέα ιστορικά υψηλά καθώς η μερισματική απόδοση βρίσκεται στο ελκυστικό 2,6%.

Facebook Comments