Η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες, που ο αριθμός των εισερχόμενων τουριστών, 20 εκ. περίπου, είναι σχεδόν διπλάσιος από τον πληθυσμό της. Στην Ισπανία πχ των 47 εκ. κατοίκων οι εισερχόμενοι τουρίστες είναι 72 εκ. Πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο σε πρώτη ανάγνωση, αφού θα μπορούσε ο τουρισμός να βελτιώνει συνεχώς το ΑΕΠ μίας μικρής πληθυσμιακά χώρας όπως η δική μας.

Δυστυχώς όμως δεν είναι όλα όπως φαίνονται. Η συνεχώς αυξανόμενη φορολογία στην τουριστική βιομηχανία έχει οδηγήσει τους επιχειρηματίες του τουρισμού στη μεταφορά της έδρας των επιχειρήσεων τους σε χώρες χαμηλής φορολόγησης. Μισθώνουν σε αυτές τα τουριστικά τους ακίνητα στην Ελλάδα και πωλούν τα τουριστικά πακέτα στους tour operators από την αλλοδαπή εταιρία. Η πραγματική κερδοφορία εμφανίζεται στις χώρες χαμηλής φορολόγησης και στην Ελλάδα εμφανίζονται είτε οριακά κέρδη είτε ζημιές. Transfer pricing δηλαδή και στον τουρισμό.

Ταυτόχρονα η επιβολή των capital controls επιδείνωσε το φαινόμενο, αφού με τον τρόπο αυτό υπάρχει ρευστότητα και μάλιστα εκτός Ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Αντί δηλαδή τα χρήματα από την πώληση τουριστικών πακέτων να βρίσκονται σε εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα βρίσκονται σε εξωχώρια. Άλλη μία επιτυχία των κυβερνητικών χειρισμών…

Μέχρι σήμερα το φαινόμενο αυτό το παρατηρούσαμε σε μεγάλες επιχειρήσεις. Σήμερα και στο μέλλον δυστυχώς από ότι διαφαίνεται, ακόμη και πολύ μικρές επιχειρήσεις του τουρισμού επιλέγουν ή σκοπεύουν να κάνουν το ίδιο. Η υποχρεωτική υπαγωγή μάλιστα στον ΟΑΕΕ αντί του ΟΓΑ που ήταν μέχρι σήμερα, όλων των επαγγελματιών αποτελεί επιπλέον κίνητρο των πολύ μικρών επιχειρήσεων, αφού απαλλάσονται ασφαλιστικών εισφορών αν λειτουργούν ως υποκατάστημα αλλοδαπής Ευρωπαϊκής επιχείρησης.

Η πώληση δανείων σε funds θα οδηγήσει σε αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος πολλές επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου. Ακόμη και αν δεν είχαν προχωρήσει στη λογική του transfer pricing, οι νέοι αλλοδαποί ιδιοκτήτες θα το κάνουν από την πρώτη μέρα. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποστούν την υπερφορολόγηση, αφού υπάρχει και άλλος δρόμος.

Είναι προφανές ότι αν δεν αλλάξουμε άμεσα λογική στον τρόπο και το ύψος φορολόγησης, όχι μόνο δεν θα δούμε αυξανόμενα έσοδα από τον τουρισμό αλλά αντίθετα το μερίδιο του τουρισμού στο ΑΕΠ θα μειωθεί δραματικά. Το μόνο που θα έχουμε πετύχει είναι ευχαριστήρια δημοσιεύματα του Κυπριακού ή Βουλγαρικού τύπου, για την συνεισφορά μας στο δικό τους ΑΕΠ…

Facebook Comments