Σε μαζικές αγωγές έξωσης μέχρι και την Παρασκευή 15 του μήνα, ημέρα που λήγει η προθεσμία για τις δηλώσεις, καλεί η ΠΟΜΙΔΑ τους ιδιοκτήτες με ανείσπρακτα ενοίκια που ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ με στόχο να αποφύγουν τη φορολόγησή τους για εισοδήματα που ποτέ δεν απέκτησαν.

Πηγές της ομοσπονδίας τόνιζαν ότι αν η συνολική οφειλή είναι μικρότερη από τις 5.000 ευρώ, το όποιο όφελος θα έχει ο φορολογούμενος από τη μη φορολόγησή του θα εξανεμισθεί από τα δικαστικά έξοδα για την εκδίκαση της αγωγής έξωσης.

Πάντως, ούτε η ΠΟΜΙΔΑ αλλά ούτε και το υπουργείο Οικονομικών δεν ξέρει πόσοι από τους 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες έχουν μπει στο δίλημμα του τι θα κάνουν με τα ανείσπρακτα ενοίκια.

Αυξημένοι συντελεστές

Το βέβαιο είναι ότι όσοι έχουν ανείσπρακτα ενοίκια και για οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν κάνει αγωγή έξωσης ή διαταγή πληρωμής στον ενοικιαστή τους που δεν μπορεί να πληρώσει θα αναγκαστούν να πληρώσουν οι ίδιοι τους φουσκωμένους συντελεστές φόρου που ισχύουν από φέτος στην αυτοτελή φορολόγηση εισοδήματος από ενοίκια. Οι συντελεστές αυξήθηκαν από 11% σε 15% για εισοδήματα της συγκεκριμένης κατηγορίας έως 12.000 ευρώ, ενώ όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα από 12.001 ευρώ έως και 35.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 35% (από 33% το 2015). Για εισοδήματα από ενοίκια άνω των 35.000 ευρώ προβλέπεται η επιβολή συντελεστή 45%.

Facebook Comments