Αμετάβλητο στο 0,5% άφησε το βασικό επιτόκιό της η Τράπεζα της Αγγλίας στην πρώτη συνεδρίασή της μετά το Brexit, στέλνοντας όμως σήμα ότι εξετάζει πολυμέτωπες παρεμβάσεις για να υποστηρίξει την οικονομία από τον Αύγουστο, καθώς θα γίνονται πιο σαφείς οι συνέπειες της απόφασης για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αρμόδια Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΑ σημείωσε σε ανακοίνωσή της ότι υπάρχουν πολλές ενδείξεις επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, κάνοντας λόγο για αναβολή επενδυτικών αποφάσεων, μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης «σημαντική αποδυνάμωση» της αγοράς ακινήτων.

Ωστόσο, η 9μελής Επιτροπή ανέφερε ότι προτιμά να περιμένει έναν μήνα ώστε να δει περαιτέρω ενδείξεις για τη μετά-Brexit πορεία της οικονομίας.

«Τα περισσότερα μέλη της Επιτροπής περιμένουν ότι η νομισματική πολιτική θα χαλαρώσει τον Αύγουστο. Το ακριβές μέγεθος και η φύση κάθε μέτρων τόνωσης [της οικονομίας] θα οριστούν στις προβλέψεις του Αυγούστου», ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους τα μέλη της Επιτροπής, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ποικίλων παρεμβάσεων.


Πέραν της μείωσης του βασικού επιτοκίου, η ΤτΑ μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει εκ νέου το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 375 δισεκατομμύρια λίρες, Επιπλέον, η Τράπεζα μπορεί να ενισχύσει το πρόγραμμα παροχής δανείων που προσφέρει σε τράπεζες ώστε αυτά να προωθήσουν ρευστότητα στην αγορά.

Η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας αιφνιδίασε τις αγορές, που σε γενικές γραμμές ανέμεναν μείωση του βασικού επιτοκίου στο 0,25%.
 

Facebook Comments