Δεν ήξεραν την τέχνη της προπαγάνδας οι επίδοξοι πραξικοπηματίες στην Τουρκία, δεν γνώριζαν την δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δεν ήξεραν την δύναμη της ιδιωτικής τηλεόρασης και μάλλον αγνόησαν την δύναμη του τύπου. Βλέπεται δεν πήραν μαθήματα από τον κύριο Παππά και την κυβέρνηση Συριζα-Ανελλ για το πώς μπορεί να επιβληθεί κάποιος καθεστωτικά στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από ότι φάνηκε δεν είχαν πληροφορηθεί ότι για να προετοιμάσεις μία ανατροπή πρέπει πρώτα να εφεύρεις ένα «ηθικό πλεονέκτημα» εναντίον των έχθρων, στην συνέχεια να αμολήσεις κατά κύματα δεκάδες κράχτες που θα προπαγανδίζουν τις θέσεις τους και θα καθυβρίζουν όσους δεν συντάσσονται μαζί τους. Δεν έφτιαξαν υπόβαθρο απαξιώνοντας τα ιδιωτικά ΜΜΕ με συκοφαντίες για τις άδειες λειτουργίας, τα δάνεια που έχουν πάρει κτλ. Δεν ήξεραν πώς να φιμώνουν την πολυφωνία απαξιώνοντας αργά και σταθερά τα ιδιωτικά ΜΜΕ.

Ήταν πραγματικά ερασιτέχνες οι πραξικοπηματίες στην γείτονα.

Από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, στην Ελλάδα ο ολοκληρωτισμός που επιχειρεί η κυβέρνηση   Συριζα-Ανελλ δεν είναι σύμπτωμα των τελευταίων μηνών, είχαμε λάβει τα μηνύματα για τις προθέσεις τους πολύ πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Ποιός δεν θυμάται τον σταλινιστή φιλόσοφο Τσίζεκ  που σε ομιλία του είπε ότι όσοι δεν στηρίζουν τον Συριζα πρέπει να πάνε στα γκουλάκ; Είχαμε ενδείξεις αλλά η πλάνη ήταν μεγάλη και ο λαϊκισμός τεράστιος και δεν βλέπαμε τίποτα.

Ούτε την λατινοαμερικανικού τύπου απόπειρα πολιτικής αναταραχής με την κωδική ονομασία «plan X» δεν την πολύ καταλάβαμε είναι η αλήθεια. Εκείνη η απόπειρα, ευτυχώς, είχε αποτύχει . Δυστυχώς δεν απέτυχαν  οι οργανωτές του  «plan X»  που συνεχίζουν με τις ίδιες προθέσεις τον δρόμο της μετατροπής της Ελλάδας σε Βενεζουέλα.

Τώρα σειρά έχει η επίθεση στα ΜΜΕ. Σχεδόν ο κύριος Παππάς έχει καταφέρει με Ερντογανικές πολιτικές να δημιουργήσει τις βάσεις για  τέσσερα κανάλια τα οποία τα παζαρεύουν ημέτεροι ολιγάρχες αμφιβόλου προέλευσης. Είναι τόσο εξόφθαλμη ,τόσο αδικαιολόγητη αυτή η πολιτική που δεν κρατιούνται ούτε τα προσχήματα. Ο Ουμπέρτο Εκο είχε γράψει κάποτε «Στην εποχή της τηλεόρασης μόνον οι βλάκες κάνουν πραξικοπήματα», εμείς μπορούμε να πούμε ότι στην εποχή του διαδικτύου και της τηλεόρασης μόνον όσοι εφαρμόζουν μια απροκάλυπτη βάρβαρη, άγρια  αλλά συστηματική προπαγάνδα μπορούν να επιχειρούν πραξικοπήματα με αξιώσεις. Βέβαια στην περίπτωση των Συριζα-Ανελλ υπάρχει έντονος ο παράγοντας της ανθρώπινης βλακείας που μας κάνει να πιστεύουμε ότι στην χώρα μας θα διατηρηθεί παρ’ όλα αυτά η πολυφωνία στα ΜΜΕ που είναι  θεμελιώδες δικαίωμα για μια δημοκρατική κοινωνία .                                                                                                                                                       

Facebook Comments