Το ενδιαφέρον της αμερικανικής τράπεζας JPMorgan να χορηγήσει δάνειο 7 δισ. ευρώ για την απαλλαγή της ιταλικής Monte dei Paschi di Siena από μεγάλο όγκο προβληματικών δανείων είναι θετική εξέλιξη μετά μια παρατεταμένη αβεβαιότητα για την πορεία των ιταλικών τραπεζών. Την ίδια ώρα, οι ισπανικές τράπεζες φαίνεται πως βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα, με το ποσοστό των επισφαλών δανείων να μειώνεται τον Μάιο επί 18ο συναπτό μήνα.

Στο διάστημα των τελευταίων εβδομάδων, οι ισπανικές τράπεζες βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα από τα προβλήματα του ιταλικού τραπεζικού κλάδου, με τις τιμές των μετοχών τους να παρουσιάζουν αρκετές απώλειες λόγω της γενικότερης σύγχυσης που επικράτησε στις ευρωπαϊκές αγορές μετά το Brexit. Ο ιταλικός τραπεζικός κλάδος έχει σημειώσει πτώση 30% μετά το βρετανικό δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου, αυξάνοντας τις απώλειες από τις αρχές του έτους στο 57% λόγω προβληματικών δανείων που φθάνουν στο 18% του ενεργητικού των τραπεζών.

Στην Ισπανία, όμως, το ποσοστό των προβληματικών δανείων μειώθηκε τον Μάιο στο 9,8% του ενεργητικού των τραπεζών από 11,4% έναν χρόνο πριν. Το ποσοστό των προβληματικών δανείων -μια ευρύτερη κατηγορία που περιλαμβάνει καθυστερήσεις στην καταβολή δόσεων πάνω από 90 ημέρες και επισφαλή δάνεια που δεν θα αποπληρωθούν- κυμαινόταν στο 13,6% του ενεργητικού των ισπανικών τραπεζών στα τέλη του 2013. Τότε η Ισπανία ήταν ακόμη παγιδευμένη σε μια πολυμέτωπη κρίση. Πολλά από τα προβλήματα της οικονομίας προέρχονταν από την κρίση στον κατασκευαστικό κλάδο και κατ’ επέκταση τις τράπεζες που ήταν εκτεθειμένες στη στεγαστική πίστη.

Στην Ιταλία, η JPMorgan εξέφρασε ενδιαφέρον να συμμετάσχει στην «επιχείρηση εκκαθάρισης» της Monte dei Paschi από επισφαλή δάνεια που υπολογίζονταν στα 24,4 δισ. ευρώ στα τέλη του 2015. Προ ενός δεκαπενθημέρου περίπου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ζήτησε από τη Monte dei Paschi, η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ιταλία και ο πιο αδύναμος κρίκος του εγχώριου κλάδου, να μειώσει τα επισφαλή της δάνεια κατά 40% εντός τριετίας στα 14,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την II Messaggero, η Monte dei Paschi θα πουλήσει επισφαλή δάνεια 26,6 δισ. ευρώ σε επενδυτικό όχημα. Αυτό το επενδυτικό όχημα θα εκδώσει ομόλογα που θα έχουν ενέχυρο τα περιουσιακά στοιχεία αυτών των επισφαλών δανείων. Τα πιο ριψοκίνδυνα ομόλογα θα αγοραστούν από το Atlante, το ταμείο στήριξης των τραπεζών που ιδρύθηκε κατόπιν συμφωνίας ανάμεσα στη Ρώμη και στις Βρυξέλλες.

Τα λιγότερα ριψοκίνδυνα ομόλογα -τα λεγόμενα ομόλογα υψηλής εξασφάλισης- ύψους 7 δισ. ευρώ θα είναι εγγυημένα από το κράτος, δηλαδή οι επενδυτές θα καλυφθούν για την οποιαδήποτε απώλεια από την υποχώρηση των τιμών των ομολόγων κάτω από ένα συγκεκριμένο πλαφόν. Θα χρειαστεί, όμως, ένα τετράμηνο με εξάμηνο για να εκδοθούν τα ομόλογα με ενέχυρα τα περιουσιακά στοιχεία των επισφαλών δανείων.

Οπότε η JPMorgan θα επισπεύσει τη διαδικασία με τη χορήγηση δανείου-γέφυρας για να καταφέρει η Monte dei Paschi να απαλλαγεί από τα επισφαλή δάνεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χαρτοφυλάκια επισφαλών δανείων πωλούνται σε τιμή που είναι αρκετά χαμηλότερη σε επενδυτές, διότι δεν εξυπηρετούνται με τους όρους της σύμβασης. Πηγές της II Messagero υποστηρίζουν πως τα επισφαλή δάνεια της Monte dei Paschi, η μετοχή της οποίας έχει καταρρεύσει περίπου 70% από τις αρχές του έτους, έχουν απομειωθεί κατά 63,3%. Αναμένεται δε να πουληθούν σε τιμή χαμηλότερη κατά 70% από την ονομαστική αξία τους. Λόγω της απομείωσης, το έλλειμμα κεφαλαίων της Monte dei Paschi διαμορφώνεται στα 4 δισ. ευρώ.

Με βάση το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας, οι UBS και Citi που είναι σύμβουλοι της Monte dei Paschi έχουν προσεγγίσει 15 διεθνείς τραπεζικούς ομίλους προκειμένου κάποιοι από αυτούς να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση της ιταλικής τράπεζας. Από τα 360 δισ. ευρώ που είναι τα προβληματικά δάνεια των ιταλικών τραπεζών, τα 210 δισ. ευρώ αφορούν σε πολίτες που αδυνατούν ολοσχερώς να τα αποπληρώσουν.

Facebook Comments