Με μία απόφασή του που σε πρώτη ανάγνωση αλλάζει τα δεδομένα για την εφαρμογή της Οδηγίας BRRD που επιβάλει την χρήση του Bail – In στην Ευρώπη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δημιουργεί το περιθώριο κρατικής παρέμβασης στην διάσωση τραπεζών πριν “θιγούν” οι μέτοχοι και δανειστές της.  

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι υποχρεωμένα να επιβάλουν ζημίες στους μετόχους και τους κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης πριν παρέμβουν για τη διάσωση μιας τράπεζας, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Οι κανόνες της ΕΕ για την επιβολή ζημιών στους πιστωτές μιας τράπεζας πριν τη διάσωση της θεωρήθηκαν νόμιμοι από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην υπόθεση για τη διάσωση των τραπεζών στη Σλοβενία.

Ωστόσο – και αυτό είναι το νέο δεδομένο – οι κανόνες δεν είναι δεσμευτικοί για τα κράτη-μέλη, ανέφερε το Δικαστήριο στην απόφασή του, η οποία περιορίζει κάπως τις αρμοδιότητες της Κομισιόν για τον ανταγωνισμό εν μέσω συνομιλιών για τη διάσωση των ιταλικών τραπεζών. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η ανάληψη ζημιών από τους μετόχους και τους κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης δεν αποτελεί προϋπόθεση για την παροχή κρατικής βοήθειας σε μια προβληματική τράπεζα.

Βέβαια ταυτόχρονα οι δικαστές πρόσθεσαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που επιβλέπει την εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ στα κράτη-μέλη, μπορεί παρόλα αυτά να ανοίξει μια επίσημη έρευνα για να διαπιστώσει κατά πόσο ένα κράτος παραβίασε τους κανόνες της ΕΕ για τον ανταγωνισμό στην παροχή κρατικής βοήθειας σε μια τράπεζα χωρίς να επιβάλει ζημίες στους κατόχους ομολόγων. 

Την στιγμή που η ιταλική τραπεζική κρίση κινδυνεύει να αποδειχθεί μία από τις πιο σοβαρές συνέπειες του βρετανικού δημοψηφίσματος, ταρακουνώντας ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο της ευρωζώνης, με τους Ευρωπαίους να υποβαθμίζουν τη σημαντικότητα του θέματος παραπέμποντας στους νέους κανόνες του bail-in που ισχύουν από τις αρχές του έτους, σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έρχεται να φέρει τα πάνω-κάτω.

Facebook Comments