Όταν σε λίγες ώρες η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα καταφθάσει στην καγκελαρία, οι κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων και των κινητών θα στραφούν γρήγορα στα παπούτσια της. Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της έγινε πολύ λόγος στη Γερμανία για τα φαντεζί παπούτσια της πρώτης κυρίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τολμηρά για μια συντηρητική πολιτικό. Το ενδιαφέρον λοιπόν είναι μεγάλο. Πέρα όμως από τη συζήτηση για τα παπούτσια, η οποία κατάφερε να ελαφρύνει λίγο το βαρύ κλίμα λόγω Brexit, η συνάντηση μεταξύ των δύο ισχυρών κυριών της Ευρώπης αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Τόσο η Τερέζα Μέι όσο και η Άνγκελα Μέρκελ θεωρούνται ρεαλίστριες. Συμφωνούν και οι δυο πως το «Brexit είναι Brexit» είτε τους αρέσει είτε όχι. Η Τερέζα Μέι μάλιστα διόρισε ως υπουργό Εξωτερικών τον Μπόρις Τζόνσον, τον πρωτεργάτη της εκστρατείας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Το ερώτημα που τίθεται για τις δυο πολιτικούς είναι όχι εάν θα γίνει πραγματικότητα το Brexit αλλά πότε.

Προς τη διαδικασία εξόδου

Και η Άνγκελα Μέρκελ έσπευσε να διευκρινίσει ότι θα πρέπει να γίνει χρήση του άρθρου 50 και να κατατεθεί αίτηση εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Επιπλέον συμπλήρωσε ότι δεν θα υπάρξει προνομιακή μεταχείριση. Με αυτό τον τρόπο προσπάθησε να καθησυχάσει φωνές στην ΕΕ που την κατηγορούσαν ότι προσπαθεί να δώσει χρόνο στη διαδικασία εξόδου.

Η Τερέζα Μέι θα γίνει δεκτή με στρατιωτικές τιμές στις 17:30 το απόγευμα στο Βερολίνο. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συνομιλίες και δείπνο με την Γερμανίδα καγκελάριο. Οι δυο πολιτικοί είχαν την ευκαιρία μέχρι σήμερα να μιλήσουν μόνο στο τηλέφωνο, τώρα θα γνωριστούν και από κοντά.

Σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκεται η προετοιμασία για το Brexit, η δυνατότητα μελλοντικών συνεργασιών καθώς και οι μεγάλες παγκόσμιες πολιτικές προκλήσεις.

Πολλά κοινά μεταξύ των δυο πολιτικών

Ένα από τα αγκάθια πάντως στις συνομιλίες των δυο ηγετών αναμένεται να είναι η ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων. Η Τερέζα Μέι θεωρείται αυστηρή όσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική και θα ήθελε να μειώσει τον αριθμό των πολιτών από την ΕΕ που διαβιούν στη Βρετανία. Από την άλλη πλευρά, η Άγκελα Μέρκελ θεωρείται αδιάλλακτη στο σημείο αυτό και υποστηρίζει πως η Ελβετία και η Νορβηγία, οι οποίες δεν είναι κράτη – μέλη της ΕΕ, έχουν κάνει σημαντικές παραχωρήσεις στην ελεύθερη διακίνηση πολιτών ώστε να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της ΕΕ.

Σε έναν άλλο τομέα όμως η Τερέζα Μέι θεωρεί τη Γερμανία πρότυπο και θέλει να την μιμηθεί. Και ο τομέας αυτός δεν είναι άλλος από τον εργασιακό και τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων στα εποπτικά συμβούλια των εταιρειών.

Τέλος, πολιτικοί αναλυτές στη Γερμανία εκτιμούν ότι οι δυο πολιτικοί έχουν πολλά κοινά σημεία. Προέρχονται από ένα οικογενειακό περιβάλλον επηρεασμένο από τη θρησκεία, είναι περίπου στην ίδια ηλικία και έχουν σπουδάσει φυσικές επιστήμες. Εάν πετύχει η προσωπική χημεία και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο Brexit θα φανεί στο επόμενο διάστημα.

Η Τερέζα Μέι μετά το Βερολίνο θα επισκεφθεί το Παρίσι όπου αύριο έχει συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

 

Facebook Comments