Η πρόσφατη αναταραχή στην Τουρκία καθιστά σημαντικότερο από ποτέ να λυθεί το ελληνικό ζήτημα, προκειμένου να γίνει η Ελλάδα μία “άγκυρα” σταθερότητας στην περιοχή.

Αυτό κατέστησε σαφές ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Jack Lew μιλώντας στους FT, τονίζοντας ότι το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία πρέπει να ενισχύσει το επιχείρημα των ΗΠΑ ότι οι πιστωτές θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν το χρέος της Ελλάδας, ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για τη σταθερότητα της οικονομίας της. 

Αναλύοντας περισσότερο το ζήτημα της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι αποτελεί σημείο – κλειδί για τις προσφυγικές ροές από τη Συρία και το Ιράκ.

«Πρέπει να διορθώσεις τα θεμέλια για να έχεις μια ισχυρή Ελλάδα», τόνισε ο κ. Λιου, καλώντας παράλληλα την ελληνική πολιτική ηγεσία να επιταχύνει τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον ενόψει της επίσκεψης του Τζακ Λιου στην Αθήνα, όπου, όπως αναφέρουν οι FT, θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον οποίο θα παροτρύνει να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να βγάλει τη χώρα από τη μακρά ύφεση.

Όπως σχολιάζει η βρετανική οικονομική εφημερίδα, «η ημέρα της κρίσης της Ελλάδας για το τεράστιο βάρος χρέους της έχει αναβληθεί επανειλημμένως λόγω διαφωνιών μεταξύ των πιστωτών της χώρας».

Παρατίθεται επίσης πρόσφατη δήλωση της Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στους FT με την οποία εξέφραζε τη γνώμη ότι «για να είναι βιώσιμο το χρέος, απαιτείται αναδιάρθρωση… που θα μπορούσε να γίνει χωρίς ονομαστικό ‘κούρεμα’».

Ο κ. Λιου διατυπώνει την εκτίμηση ότι ΔΝΤ και Ευρωπαίοι εταίροι μοιάζουν να έχουν συμφωνήσει πλέον, τουλάχιστον κατ’ αρχήν, σε μία αναδιάρθρωση χρέους που δε θα μειώνει το ποσό που θα επιστραφεί στους πιστωτές.

Facebook Comments