Ένεση ρευστότητας, ύψους 3 ή 4 δισ. ευρώ, προς στις τράπεζες χάρη στο νέο κύμα χαλάρωσης των capital controls αναμένει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος κατά τον απολογισμό της εκτέλεσης του προϋπολογισμού (Ιανουάριος-Ιούνιος) χθες στη Βουλή μίλησε για υπέρβαση στόχου 2% στο πρωτογενές πλεόνασμα και διαβεβαίωσε ότι το 2016 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%.

«Φρέσκο χρήμα» που θα ξεπερνά τα 3 ή 4 δισ. ευρώ ακόμη και με συντηρητικές εκτιμήσεις αναμένει η κυβέρνηση μετά την έγκριση από την ΕΚΤ του νέου κύματος χαλάρωσης των capital controls και ιδίως της πρόβλεψης για απεριόριστες κινήσεις στο νέο χρήμα. Την προσδοκία της κυβέρνησης αποκάλυψε ο κ. Χουλιαράκης, ο οποίος μίλησε για «τόνωση μερικών δισ. νέου χρήματος», με σημαντικές συνέπειες για την πραγματική οικονομία.

Ο αν. υπουργός Οικονομικών ανέφερε μάλιστα ότι η χαλάρωση των capital controls, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και η σταθεροποίηση της οικονομίας αποτελούν τρία σημαντικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση για την αντιστάθμιση της υφεσιακής λειτουργίας των νέων φορολογικών μέτρων. Αναφερόμενος, συγκεκριμένα, στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο κ. Χουλιαράκης μίλησε για «δημοσιονομική ένεση» 3,5 δισ. ευρώ, που θα αποπληρωθεί από τον Ιούνιο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2016.

«Η εκταμίευση έχει ξεκινήσει» είπε και σημείωσε ότι το ΥΠΟΙΚ έχει ήδη εκταμιεύσει το ποσό του 1,6 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών στους ΟΤΑ, στον ΕΟΠΥΥ, στο υπουργείο Υγείας και τα νοσοκομεία. Ανέφερε, μάλιστα, ότι το ποσό που προορίζεται για τα νοσοκομεία είναι της τάξης των 587 εκατ. ευρώ και έχει ήδη εγκριθεί. Ο κ. Χουλιαράκης παραδέχτηκε, όμως, ότι αυτά τα τρία εργαλεία θα έχουν βραχυμεσοπρόθεσμη απόδοση με χρονικό ορίζοντα 1 ή 1,5 έτους.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι αν δεν υπάρξουν μεγάλες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις «δεν θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τους ρυθμούς αυτούς για πολλά έτη στο μέλλον». Δήλωσε, πάντως, απόλυτα ικανοποιημένος από την εκτέλεση του α’ εξαμήνου του προϋπολογισμού, μιλώντας για «εντυπωσιακή βελτίωση των μεγεθών». Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 2,478 δισ. ή 1,4% του ΑΕΠ έναντι στόχου για έλλειμμα. «Η υπέρβαση του στόχου είναι της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ» είπε και διαβεβαίωσε ότι το έτος θα κλείσει με την ελληνική οικονομία να «προσγειώνεται» σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%.

Προανήγγειλε επίσης ότι μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες θα συζητηθούν στη Βουλή 3 νομοσχέδια που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής: η υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικού χρήματος, η πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και η πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού (έχει κατατεθεί ήδη στη Βουλή). Επίσης θα δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες υπουργική απόφαση με την οποία εγκαινιάζεται η επισκόπηση των δημόσιων δαπανών «κωδικό προς κωδικό» σε τρία υπουργεία (Οικονομικών, Οικονομίας και Πολιτισμού), με στόχο την εξοικονόμηση πόρων στη βάση συγκεκριμένων σεναρίων.

«Δεν συζητήσαμε για Plan Β»

Ο κ. Χουλιαράκης, απαντώντας στην κριτική της Ν.Δ. περί σχεδίου επιστροφής στη δραχμή, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση ουδέποτε συμμετείχε σε συζητήσεις περί Plan B.

Facebook Comments