Σε αβεβαιότητα τελεί ο τεχνολογικός κολοσσός της Yahoo, ο οποίος δεν έχει κατορθώσει υπό την ηγεσία της διευθύνουσας συμβούλου, Μαρίσας Μέγερ, να ορθοποδήσει. Είναι ζημιογόνος, βρίσκεται σε αναζήτηση αγοραστή για τις πρωτεύουσες δραστηριότητές της στη διαφήμιση και τη διαδικτυακή αναζήτηση και απομειώνει την αξία του Tumblr, του ενημερωτικού κοινωνικού δικτύου, που απέκτησε το 2013. Η διευθύνουσα σύμβουλος έχει αποδυθεί σε μία εκστρατεία εξαγοράς 53 νεοφυών εταιρειών, οι οποίες, ωστόσο, δεν συνέβαλαν στην αύξηση της κερδοφορίας. Πάντως, ήταν αναγκαίες για να είναι ενεργή η Yahoo στην αγορά των φορητών συσκευών με τις διαφημιστικές εκστρατείες και τις δραστηριότητες αναζήτησης μέσω κοινωνικών δικτύων.

Σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων, το δεύτερο τρίμηνο του 2016 εμφάνισε μεν αυξημένα έσοδα 1,31 δισ. δολ. εν συγκρίσει με τα 1,24 δισ. δολ. πριν από ένα χρόνο, αλλά η βελτίωση αυτή οφείλεται στην αλλαγή της μεθόδου υπολογισμού του κόστους απόκτησης κίνησης. Αφαιρώντας όσα κατέβαλε η Yahoo σε συνεργαζόμενες ιστοσελίδες για κίνηση χρηστών, τα έσοδα μειώνονται στα 841,2 εκατ. δολ. έναντι των 1,04 δισ. δολ. του ίδιου διαστήματος του 2015. Οι ζημίες αυξήθηκαν δραστικά το δεύτερο τρίμηνο στα 439,9 εκατ. δολ., δηλαδή 46 σεντς ανά μετοχή, συγκριτικά με τα 21,6 εκατ. δολ., δηλαδή 2 σεντς ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο.

Πάντως, τα έσοδα από τις αναδυόμενες δραστηριότητές της, τις αποκαλούμενες από τη Μαρίσα Μέγερ, Mavens (mobile, video, native and social advertising/κινητές συσκευές, βίντεο, διαφήμιση συμβατική και μέσω κοινωνικών δικτύων), είχαν κάποια καλή επίδοση και ανήλθαν το β΄ τρίμηνο 25,7% στα 504 εκατ. δολάρια. Η ευνοϊκή αυτή εξέλιξη αντισταθμίστηκε δυσμενώς από την κατά 17% μείωση των εσόδων από τη διαδικτυακή αναζήτηση στα 765 εκατ. δολάρια. «Αυτή είναι η κινητήριος δύναμη της Yahoo και στην καλύτερη εκδοχή δείχνουν τα έσοδά της ελαφρά άνοδο από χρόνο σε χρόνο και με μία πιο εις βάθος ανάλυση ακόμα και στις κατηγορίες με καλές επιδόσεις –κινητές συσκευές, υπολογιστές κλπ.– ο αντίκτυπος από τη μηχανή αναζήτησης περιστέλλεται», παρατηρεί ο Σαμίιτ Σίνα, αναλυτής της B. Riley & Co. Επιπλέον, η Yahoo απομείωσε κατά 482 εκατ. δολάρια την αξία της Tumblr, την οποία προ τριετίας αγόρασε αντί 1,1 δισ. δολ.

Αφορμής δοθείσης, ο διαχειριστής κεφαλαίων και επικεφαλής της Gerber Kawasaki Wealth and Investment Management, Ρος Γκέρμπερ, επισημαίνει ότι η Tumblr αξίζει ελάχιστα, ενώ αν αφαιρεθούν και άλλα περιουσιακά στοιχεία της Yahoo, όπως η συμμετοχή της στην κινεζική Alibaba, τότε η αξία της κομβικής της δραστηριότητας σχεδόν μηδενίζεται. Σημειωτέον πως τα μερίδια της Yahoo στην Yahoo Ιαπωνίας και την κινεζική Alibaba αποτιμώνται πολύ υψηλότερα από τις δραστηριότητές της στη διαδικτυακή αναζήτηση και διαφήμιση. Μέχρι στιγμής, τέλος, πιθανότερες αγοράστριές τους είναι η Verizon Communications, τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, Quicken Loans, και τα κεφάλαια Vector Capital Management.

 

Facebook Comments