Σημαντικά εμπόδια και κινδύνους “βλέπει” η Goldman Sachs σε ότι αφορά την πορεία των διεθνών αγορών, προειδοποιώντας για μία ακόμη φορά ότι το πρόσφατο ράλι δεν θα έχει διάρκεια, κάτι που θα υλοποιηθεί με ισχυρή πτώση στις αγορές το επόμενο διάστημα.

Όπως επισημαίνει, αν και οι θετικές ειδήσεις σε ότι αφορά την ανάπτυξη θα μπορούσαν να προσφέρουν μία επιπλέον ώθηση στις αγορές, ο κίνδυνος σημαντική επιβράδυνσης τόσο της παγκόσμια ανάπτυξης όσο και της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, την οποία τοποθετεί στο 2,7% στο β’ τρίμηνο και στο 2% στο γ’ και το δ’ τρίμηνο του έτους, θα λειτουργήσει ως σημαντικό φρένο στο ράλι των μετοχών.

Επιπλέον, όπως προειδοποιεί η GS,  οι δείκτες οικονομικών συνθηκών (GS FCI) έχει αντιστραφεί σχεδόν πλήρως από την σύσφιξη που πραγματοποιήθηκε από το περασμένο καλοκαίρι έως τον περασμένο Φεβρουάριο. Όπως σημειώνει το ανησυχητικό είναι ότι αυτή η σημαντική χαλάρωση έχει επαναφέρει τα σενάρια για το “Yellen Call”  – δηλαδή, ότι οι οικονομικές συνθήκες μπορεί να αναγκάσουν τη Fed να κινηθεί λιγότερο “προσεκτικά” από ό, τι περιμένουν οι αγορές σε ότι αφορά την αύξηση των επιτοκίων.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman δεν προβλέπουν μόνο ότι ο S&P 500 θα κλείσει το έτος κάτω από τα σημερινά επίπεδα, αλλά ότι η αγορά θα σημειώσει βουτιά 5% έως 10%, εν τω μεταξύ, πριν ανακάμψει κάπως προς το τέλος του χρόνου.

“Στόχος μας για το τέλος του έτους στο S&P 500 παραμένουν οι 2.100 μονάδες, αλλά η διαδρομή θα περιλαμβάνει μια πτώση 5% έως 10% κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών λόγω της ενίσχυσης της πολιτικής αβεβαιότητα στις ΗΠΑ αλλά και διεθνώς, των αρνητικών αναθεωρήσεων στα κέρδη ανά μετοχή και της πολιτικής της Fed”, όπως σημειώνουν στην τελευταία έκθεση στρατηγικής”.

 

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments