Η συνεχιζόμενη πολιτική των χαμηλών επιτοκίων φέρνει σε δύσκολη θέση τράπεζες και ταμιευτήρια, δεδομένου ότι τα κέρδη τους συνεχώς συρρικνώνονται. Για παράδειγμα, η Deutsche Bank πρόκειται για τον λόγο αυτόν να κλείσει από του χρόνου 180 υποκαταστήματα. Αλλά και άλλα τραπεζικά ιδρύματα σκέφτονται να προχωρήσουν σε απολύσεις ή να περιορίσουν το δίκτυο των υποκαταστημάτων τους. Ανεξαρτήτως αυτών ορισμένα ταμιευτήρια σκέπτονται να κάνουν συγχωνεύσεις.

Χαμηλά επιτόκια, χαμηλά κέρδη

Μείωση των κερδών έχει καταγράψει και το μεγαλύτερο οικολογικό και κοινωνικό χρηματοπιστωτικό ινστιτούτο της Γερμανίας, η Συνεταιριστική Τράπεζα GLS. Ως εκ τούτου το διοικητικό της συμβούλιο αποφάσισε να επιβάλει στα μέλη και στους πελάτες ετήσια εισφορά, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στα γερμανικά τραπεζικά χρονικά. Την κίνηση αυτή εξηγεί ο εκπρόσωπος της GSL Κρίστοφ Λίτσελ. «Μέχρι τώρα στα ταμιευτήρια και στις συνεταιριστικές τράπεζες, όπως την GLS, το 90% του κέρδους προέρχεται από το τα περιθώριο των επιτοκίων, δηλαδή τη διαφορά ανάμεσα στο επιτόκια καταθέσεων και δανείων. Από αυτό το περιθώριο καλύπτονται έξοδα προσωπικού, λειτουργίας και άλλα, όμως αυτοί οι καιροί δυστυχώς έχουν περάσει ανεπιστρεπτί».

Σε πανγερμανικό επίπεδο η GLS έχει πάνω από 200.000 πελάτες και κάθε μήνα προστίθεται άλλοι 1000. Ήδη η πλειονότητά τους κάνει χρήση του συστήματος online για τις τραπεζικές δοσοληψίες που είναι ωφέλιμο τόσο για τον πελάτη όσο και για την τράπεζα. Τα προηγούμενα χρόνια το οικολογικο-κοινωνικό επιχειρηματικό σχέδιο της τράπεζας, της επέφερε διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης. Οι καταθέσεις έφτασαν τα 3,8 δις ευρώ και ο όγκος δανείων τα 2,2 δις ευρώ.

Μηνιαία εισφορά

Ωστόσο σε άλλες τράπεζες το περιθώριο ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων μειώνεται δραστικά. Κάτι που μεσοπρόθεσμα δεν πρόκειται να αλλάξει, όπως υποστηρίζει ο Κρίστοφ Λίτσελ. Αλλαγή πλεύσης στις αγορές δεν διαφαίνεται, συμφωνεί και ο πρόεδρος του ΔΣ της GLSA Αντρέας Νόικιρχ.

Γι αυτό αναζήτησε άλλες λύσεις επιλέγοντας μια μοναδική για τα γερμανικά τραπεζικά δεδομένα οδό με τη μορφή εισφοράς ύψους 60 ευρώ ετησίως από μέλη και πελάτες. Για πελάτες μέχρι 27 χρονών η εισφορά είναι 12 ευρώ. Με το μέτρο αυτό εξασφαλίζεται και στο μέλλον ο κοινωνικός και οικολογικός χαρακτήρας της τράπεζας. Η μηνιαία εισφορά των 3,80 ευρώ παραμένει. Όμως η συγκεκριμένη τράπεζα δεν θέλει να παίρνει μόνο, αλλά και να δίνει και μάλιστα σε περιόδους που το χρήμα είναι φθηνό έχει κατεβάσει στο μηδέν τα επιτόκια σε περίπτωση που δεν ξεπεράσεις πιστωτικό όριο των 10.000. Μέχρι τώρα τα επιτόκια ήταν 7,3%, όταν σε άλλες τράπεζες σχεδόν 12%.

Εν ολίγοις, το μέλος του ΔΣ της GLS Αντρέας Νόικιρχ υπολογίζει σε έσοδα πάνω από 10 δις ευρώ ετησίως. Και διευκρινίζει ότι η πολιτική της συγκεκριμένης τράπεζας δεν αφορά στο να κλείσει τρύπες εσόδων, αλλά πολύ περισσότερο στο να επιβραβευτεί η τράπεζα με μια εισφορά για τις ξεχωριστές της υπηρεσίες. Αυτή η πρωτιά γίνεται αντικείμενο στενής παρακολούθησης κι αυτό δεν προκαλεί όπως είναι φυσικό καμία έκπληξη.

Facebook Comments