Παρά την προφανή ανησυχία που υπάρχει από το Brexit, η ΕΚΤ δε βιάζεται να προχωρήσει και σε νέα μέτρα νομισματικής πολιτικής. Πράγματι, με το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειών της να εκτελούνται ήδη και με τον αντίκτυπο του προγράμματος αγοράς ομολόγων να αναμένεται να εξεταστεί στις επόμενες συνεδριάσεις, είναι απόλυτα λογικό η ΕΚΤ να ζητά ακόμα περισσότερο χρόνο μέχρι να δει αν υπάρχουν συνέπειες για την Ευρωζώνη από το Brexit.

Στελέχη της ΕΚΤ, όπως οι Lautenschlaeger και ο Weidmann δε δίνουν εύκολα έγκριση για νέα μέτρα στήριξης. Όμως όσο πλησιάζουμε προς το τρίτο τρίμηνο, οποιαδήποτε ένδειξη ότι το Brexit έχει αρχίσει να επηρεάζει την Ευρωζώνη, τα spreads των ομολόγων θα σημειώσουν πτώση και θα οδηγήσουν και σε νέα υποτίμηση του ευρώ.

27 07 16 spreads 

Ο πληθωρισμός, αν και έχει ανακάμψει, παραμένει αρκετά μακριά από το στόχο της ΕΚΤ και αυτό εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις για περισσότερα μέτρα. Το μεγάλο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών και ο κίνδυνος επιστροφής κεφαλαίων στις τράπεζες προκειμένου να στηριχθούν οικονομικά, θα μπορούσαν να περιορίσουν την όποια ισχυρή πτώση του ευρώ.

Η CIBC, εκτιμά ότι το EURUSD θα κινηθεί προς τα 1,0600 μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου κυρίως εξαιτίας της δυναμικής που θα επιδείξει το δολάριο.

Facebook Comments