Όσο οι ιταλικές τράπεζες και τα προβλήματά τους βρίσκονται στο προσκήνιο ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων από τα στρες τεστ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τέλη της εβδομάδας, στο παρασκήνιο πραγματοποιούνται, επίσης, σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ Λισσαβώνας και Βρυξελλών για την ανακεφαλαιοποίηση των πορτογαλικών τραπεζών.

Τις μεγαλύτερες ανάγκες εμφανίζει η ισχυρότερη τράπεζα της Πορτογαλίας Caixa Geral de Depositos και υπολογίζονται στα 2 δισ. με 5 δισ. ευρώ. Η Banco Novo εκτιμάται πως θα χρειαστεί 2,9 δισ. με 3,9 δισ. ευρώ, ενώ έκθεση της Barclays προσδιορίζει το έλλειμμα κεφαλαίων για όλες τις πορτογαλικές τράπεζες στα 7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη Financial Times.

Η Λισσαβώνα όπως και η Ρώμη τάσσονται υπέρ της κρατικής στήριξης των τραπεζών που δυσκολεύονται να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές, προκειμένου να καλύψουν τις απώλειες από την κεφαλαιακή τους επάρκεια που θα προκύψουν από τη διαγραφή προβληματικών δανείων. Επισφαλή δάνεια έχουν συσσωρευθεί τα τελευταία χρόνια στις οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου λόγω της κρίσης κρατικού χρέους που ξέσπασε προ εξαετίας.

Εν τούτοις, οι Βρυξέλλες «βάζουν φρένο» σε αυτά τα σχέδια και επιμένουν στην εφαρμογή των κανόνων της τραπεζικής ένωσης και του bail in, δηλαδή στον καταμερισμό των απωλειών σε μετόχους, ομολογιούχους και ανασφάλιστες καταθέσεις.

Σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, η κυβέρνηση κατά της λιτότητας του Αντόνιο Κόστα μαζί με την κεντρική τράπεζα της Πορτογαλίας επιδιώκει μια «συστημική λύση» για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων 30 δισ. ευρώ που βαραίνουν τον τραπεζικό κλάδο. Η Πορτογαλία έχει ήδη «γευθεί» τις επιπτώσεις του bail in έπειτα από «κούρεμα» κατά 90% ομολόγων υψηλής εξασφάλισης της Banco Novo, αξίας σχεδόν 2 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο διάσωσης της «κακής τράπεζας» Banco Espirito Santo. Η Banco Novo δημιουργήθηκε ως «καλή τράπεζα» με τα υγιή περιουσιακά στοιχεία της Banco Espirito Santo.

 

Facebook Comments