Πριν από λίγες μέρες θα σας έλεγα ότι μόνο εγώ έχω καταφέρει να συνδυάσω την ενασχόληση με το αυτοκίνητο (www.marketnews.gr και περιοδικό Drive) με το ποτό και το αλκοόλ (www.bitterbooze.com), αλλά ήρθε η Ford να με διαψεύσει πανηγυρικά ανακοινώνοντας και επίσημα τη συνεργασία της με την γνωστή εταιρεία παραγωγής τεκίλα Jose Cuervo.

Οι δύο κολοσσοί θα συνεργαστούν για να διερευνήσουν τη χρήση του φυτού της αγαύης –από το οποίο προέρχεται η τεκίλα- στην παραγωγή εξαρτημάτων αυτοκινήτων.

Η αγαύη, ελληνιστί Αθάνατος, είναι το βασικό συστατικό από το οποίο παράγεται η τεκίλα. Κάθε χρόνο τόνοι του φυτού χρησιμοποιούνται από τη Jose Cuervo –που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τεκίλα παγκοσμίως- περνώντας από μία διαδικασία τουλάχιστον επτά ετών, όπου μετά τη συγκομιδή, η καρδιά του φυτού «ψήνεται» πριν αλεστεί και εξαχθούν οι χυμοί του για απόσταξη. Η Jose Cuervo χρησιμοποιεί ένα ποσοστό των υπολοίπων ινών αγαύης σαν κομπόστ για τις φάρμες της ενώ ντόπιοι χειροτέχνες φτιάχνουν έργα και χαρτί αγαύης από τα υπολείμματα. 

Τώρα όμως, με τη συνεργασία που υπογράφτηκε με τη Ford Motor Company, οι δύο εταιρείες σκοπεύουν να εξετάσουν τη χρήση βιοπλαστικού σε εξαρτήματα εσωτερικού και εξωτερικού του οχήματος, όπως καλωδιώσεις, συστήματα HVAC και αποθηκευτικούς χώρους. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το υλικό είναι πολλά υποσχόμενο λόγω της αντοχής και αισθητικής του ποιότητας. Η επιτυχής εξέλιξη ενός βιώσιμου συνθετικού θα μπορούσε να μειώσει το βάρος του οχήματος και την κατανάλωση ενέργειας, περιορίζοντας τη χρήση πετροχημικών και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την παραγωγή οχημάτων.

Facebook Comments