Η Ισπανία και η Πορτογαλία γλύτωσαν τελικά τα πρόστιμα, τουλάχιστον για την ώρα. Την απόφαση πήρε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες επανειλημμένα και παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις παραβίασαν αυτό που θεωρείται ως ιερή αγελάδα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, το Σύμφωνο Σταθερότητας και το όριο του 3% για τα δημόσια ελλείμματα. Ένα λάθος ολκής για τον Μάρκους Φέρμπερ, το γερμανό ευρωβουλευτή από το βαυαρικό Χριστιανοκοινωνικό κόμμα.

«Θα έπρεπε να δείξει κίτρινη κάρτα»

«Η Επιτροπή με την απόφασή της προξένησε ζημιά στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», τόνισε σε συνέντευξη στο Γερμανικό Ραδιόφωνο (DLF). «Ήταν σαφές ότι θα έπρεπε να επιβληθούν κυρώσεις. Γιατί όποιος παραβιάζει διαρκώς τους κανόνες, όποιος δεν είναι σε θέση να βάλει τάξη στα δημοσιονομικά του, θα πρέπει να πάρει κίτρινη τάξη. Η κατάλληλη στιγμή ήταν αυτή. Το ΕCOFIN κάλεσε την Κομισιόν να δείξει κίτρινη κάρτα, αλλά εκείνη αποφάσισε να την κρατήσει στη τσέπη κάνοντας σαφές ότι κυρώσεις δεν πρόκειται να επιβληθούν ποτέ και σε κανέναν. ‘Έτσι, χθες βράδυ, το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ενταφιάστηκε πανηγυρικά».

Ο γερμανός ευρωβουλευτής σημειώνει ότι ι η περίπτωση της Ισπανίας είναι πολύπλοκη, γιατί η χώρα δεν διαθέτει ακόμη κυβέρνηση μετά και την νέα προσφυγή στις κάλπες, το δε ποσό που θα έπρεπε να καταβάλει θα ήταν το 2% του ΑΕΠ της, γύρω στο ένα δις ευρώ. Στην Πορτογαλία υπάρχει μεν κυβέρνηση αλλά εν γνώσει της έχει βγει από το δρόμο της λιτότητας και παραβιάζει αποφάσεις που έλαβε η προηγούμενη. Και στις δύο περιπτώσεις η επιβολή κυρώσεων θα έστελνε γενικότερα ένα μήνυμα, υποστηρίζει ο Μάρκους Φέρμπερ.

«Άλλο Πολωνία, άλλο Ισπανία και Πορτογαλία»

Η στάση της Κομισιόν σε σχέση με την Ισπανία και την Πορτογαλία συνέπεσε με απόφαση της την ίδια στιγμή, να περάσει στο δεύτερο στάδιο συστάσεων προς την Πολωνία για να λάβει επαρκή μέτρα περιφρούρησης του κράτους δικαίου.

Κινδυνεύει και σε αυτήν την περίπτωση η ΕΕ να παραμείνει στην πολιτική των συμβόλων αποφεύγοντας να εφαρμόσει τους προβλεπόμενους κανόνες του παιγνιδιού; ρωτά η δημοσιογράφος τον γερμανό ευρωβουλευτή. «Η διαδικασία που αφορά στην διατήρηση των αρχών δικαίου είναι πολύπλοκη», παραδέχεται ο Μάρκους Φέρμπερ. «Πρόκειται περισσότερο για μια προειδοποίηση. Μέχρις ότου φτάσουμε στο τέλος της διαδικασίας που προβλέπει άρση του δικαιώματος ψήφου, θα περάσει χρόνος. Στην περίπτωση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπονται κυρώσεις και πρόστιμα, οι κανόνες του παιγχιδιού είναι σαφείς και εδώ ακριβώς έγκειται η διαφορά».

Ο γερμανός ευρωβουλευτής απορρίπτει τα επιχειρήματα Μοσκοβισί, ο οποίος χθες επεσήμανε ότι ουδείς δεν θα αντιλαμβάνονταν τη χρησιμότητα κυρώσεων σε χώρες με το τόσο υψηλή νεανική ανεργία. «Το Σύμφωνο Σταθερότητα δεν διακρίνει ούτε εκλογικές διαδικασίας, ούτε εσωτερικοπολιτικές εξελίξεις» επιμένει. Φέρμπερ.

 

Facebook Comments