H χαλάρωση των capital controls πιθανότατα θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να προσελκύσουν περισσότερες καταθέσεις, εκτιμά η Moody’s σε νέα έκθεσή της, καθώς όπως επισημαίνει, το νέο χρήμα που θα επιστρέφει στο τραπεζικό σύστημα δεν θα υπόκεινται σε κανένα περιορισμό αναλήψεων.

Όπως σημειώνει ο οίκος αξιλόγησης, τα νέα μέτρα είναι πιθανό να ενθαρρύνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να επιστρέψουν σταδιακά μέρος των χρημάτων που κρατούν εκτός του τραπεζικού συστήματος.

Η αύξηση των καταθέσεων θα βοηθήσει έτσι τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον ELA, από τον οποίο αντλούν σήμερα ρευστότητα περίπου 54,4 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 1,5%.

Όπως σημειώνει η Moody’s, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ οι καταθέσεις προσφέρουν κατά μέσο όρο επιτόκια 0,85% (στοιχεία τέλος Μαΐου), και αυτό σημαίνει ότι το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 60 μονάδες βάσης αν καταφέρουν να αντικαταστήσουν τον ELA με νέες καταθέσεις στο ορατό μέλλον.

Αυτό, όπως προσθέτει η Moodys, θα βελτιώσει τα επιτοκιακά περιθώρια και την κερδοφορία των τραπεζών, στηρίζοντας έτσι την πιστωτική ισχύ του τραπεζικού συστήματος.

«Αναμένουμε ότι η σταδιακή χαλάρωση των capital controls, σε συνδυασμό με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τον περασμένο Δεκέμβριο και την πιθανή επιστροφή σε οριακά θετική κερδοφορία το τρέχον έτος μετά από τις σημαντικές απώλειες των τελευταίων ετών,  θα βοηθήσει εν μέρει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών στο τραπεζικό σύστημα», τονίζει η Moody’s.

Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης αποτελεί προϋπόθεση για να επιστρέψουν τα πάνω από 40 δισ. ευρώ των καταθέσεων που έχασαν από τον Νοέμβριο του 2014, καταλήγει ο οίκος.

Facebook Comments