Το πρώτο εξάμηνο του έτους τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έδειξαν ότι ο προϋπολογισμός τρέχει με πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν 2,5δισ€. Τα καθαρά έσοδα είναι 780εκ€ περίπου περισσότερα από τις εκτιμήσεις και οι δαπάνες 3,35δισ€ λιγότερες. Οι μη μυημένοι βλέποντας μια τέτοια εικόνα μάλλον θα πανηγύριζαν ανακουφισμένοι ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν και φέτος. Και άρα ο κόφτης θα μείνει στα χαρτιά.

Στο Υπουργείο Οικονομικών όμως κάθε άλλο παρά εφησυχασμένοι είναι καθώς γνωρίζουν ότι από τον Ιούλιο ο προϋπολογισμός έχει εισέλθει σε διακεκαυμένη ζώνη. Ο σχεδιασμός λέει ότι για να κυλήσουν όλα ομαλά, τον Ιούλιο να μπουν στα δημόσια ταμεία 5,6δισ€ και έως το τέλος του Σεπτεμβρίου το αστρονομικό ποσό των 14δισ€.

Με αγωνία οι υπηρεσιακοί παράγοντες θα περιμένουν έως την ερχόμενη εβδομάδα για να δουν αν 3,3εκ φυσικά πρόσωπα και  επιχειρήσεις στάθηκαν στο ύψος τους και πλήρωσαν τα 1,2δισ€ της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος. Και ταυτόχρονα πώς πήγαν τα έσοδα από τον αυξημένο πλέον ΦΠΑ.

Και από τον Σεπτέμβριο βέβαια έρχεται και ο ΕΝΦΙΑ με τους φόβους για νέα έκρηξη στα φέσια να είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτοί………..

Η πορεία των εσόδων κρίνεται κομβική για την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού καθώς η εικόνα της συγκράτησης των δαπανών κατά 3,4δισ€ είναι εν πολλοίς μαγική.

Πρώτα και κύρια το Ελληνικό Δημόσιο έχει κηρύξει μια άτυπη στάση πληρωμών. Από την αρχή του έτους και ως το Μάιο έχει φορτώσει τον ιδιωτικό τομέα επιπλέον 1,1δισ€ ληξιπρόθεσμων οφειλών ξεπερνώντας συνολικά τα 7δισ€.Όπως ανέκαθεν συμβαίνει το τίμημα για την ωραιοποιημένη εικόνα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πληρώνει το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων το οποίο υποεκτελείται. Έως τον Ιούνιο θα έπρεπε να είχαν διατεθεί 2,2δισ€ , όμως έχουν δοθεί 900εκ€ λιγότερα.

Την ίδια στιγμή κι ενώ μισθοί και συντάξεις πληρώνονται με θρησκευτική ευλάβεια, δεν συμβαίνει το ίδιο με άλλους κωδικούς του προϋπολογισμού. Για τις εφημερίες των γιατρών έχει δοθεί μόλις των 35% των χρημάτων αντί για το 50%. Για τις δαπάνες περίθαλψης μόλις το 34% , το 40%  της ετήσιας επιχορήγησης προς το ΝΑΤ, το 45% του ΟΑΕΔ και το 41% της στήριξης των νοσοκομείων. Άφαντα τα κονδύλια για την κοινωνική προστασία , 24% , τις επιχορηγήσεις φορέων ,σχεδόν 40%, ενώ ούτε χαρτί δεν αγοράζει το Δημόσιο που λέει λόγος, με το κονδύλι για τις λειτουργικές δαπάνες μόλις στο 25%. Αθροιστικά όλα τα παραπάνω προσεγγίζουν τα 900εκ€ , ποσό που θα έπρεπε να είχε δοθεί.

Στις αρχές Οκτωβρίου , η κυβέρνηση θα γνωρίζει αν τα συνήθη υποζύγια – αφού άλλωστε η φοροδιαφυγή παραμένει στα ύψη – μισθωτοί και συνταξιούχοι έβγαλαν το φίδι από την τρύπα. Μόνο που, όντας πια στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα βαφτίσει την πληρωμή των φόρων πατριωτικό καθήκον, όταν ως αντιπολίτευση πρωτοστατούσε στο κίνημα του ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ…

Facebook Comments