Οι αυτοκράτορες της αρχαίας Ρώμης προκειμένου να αποσπούν τον κόσμο από τα μεγάλα προβλήματα και τις αδικίες τους, προσέφεραν στο λαό “άρτον και θεάματα” δηλαδή ψωμί και θεάματα στο αμφιθέατρο και τον ιππόδρομο. Σήμερα η κυβέρνηση της Αριστεράς που δεν μπορεί -παρά τις μεγάλες της υποσχέσεις- να προσφέρει στο λαό άρτο, προσπαθεί με κάθε τρόπο να του προσφέρει θέαμα. Και θα ήταν ανεκτό αν αυτή η προσπάθεια περιοριζόταν σε εκδηλώσεις με τσάμικα και κλαρίνα όπως έγινε στην τελευταία εθνική επέτειο στο Σύνταγμα.

Όμως εδώ έχουμε δεν έχουμε να κάνουμε με την γραφικότητα των κυβερνώντων που είναι διάχυτη σε κάθε λόγο και πράξη τους, ακόμα ακόμα και στις ενδυματολογικές τους επιλογές, αλλά με την ισοπεδωτική τους διάθεση να θυσιάσουν στο βωμό των εντυπώσεων και των μικροκομματικών τους συμφερόντων τους θεσμούς και τα στεγανά του ίδιου του πολιτεύματος. Είναι κάτι πρωτοφανές αυτό; Ασφαλώς όχι. Το ζήσαμε πέρυσι με την περίφημη υπερήφανη διαπραγματεύση κατά την οποία ο κ.Τσίπρας αγνοώντας προκλητικά το εθνικό συμφέρον και την σταθερότητα της χώρας εξήντλησε κάθε χρονικό και πολιτικό περιθώριο οδηγώντας τη χώρα στο παρά πέντε της κατάρρευσης μόνο και μόνο για να δείξει ότι πολέμησε σκληρά με τους δανειστές. Με την ίδια λογική χρησιμοποίησε τον κορυφαίο θεσμό του δημοψηφίσματος χάριν των μικροπολιτικών εντυπώσεων κι αφού είδε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή απέρριψε το αίτημα της πλειοψηφίας και αποδέχτηκε τις προτάσεις των δανειστών ευτελίζοντας το Σύνταγμα που θεωρεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεσμευτικό για κάθε πρωθυπουργό αλλά και τον ίδιο το θεσμό του δημοψηφίσματος. 

Το ζήσαμε επίσης με την τέως πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και τις περίφημες επιτροπές που έφτιαχνε η ίδια διερευνώντας υποτίθεται την αλήθεια για το δημόσιο χρέος. Ένα ακόμα κακόγουστο κομματικό σόου εις βάρος του ελληνικού κοινοβουλίου προκειμένου να θεμελιωθεί το κομματικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ περί επαχθούς και παράνομου χρέους. Όλα αυτά μπορεί να αποτελούν βεβαίως παρελθόν για το κυβερνών κόμμα αλλά η προσπάθεια καταστρατήγησης και υποβάθμισης των δημοκρατικών θεσμών παραμένει η ίδια και σήμερα. Προκειμένου να εξισορροπηθεί η οικονομική σφαγή εις βάρος των φορολογουμένων και των συνταξιούχων, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να πείσει ότι η Αριστερή κυβέρνηση βάζει τέλος στην Μεταπολίτευση και κάνει μια νέα αρχή. Θα ήταν ευτύχημα να συνέβαινε κάτι τέτοιο. Πώς όμως θα γίνει αυτή η νέα αρχή; Διορθώνοντας τα κακώς κείμενα του παρελθόντος με σχέδιο και όραμα ή γκρεμίζοντας ότι έχει απομείνει όρθιο χάριν των εντυπώσεων και της οικοδόμησης ενός ημέτερου καθεστώτος; Η σωστή ενημέρωση των πολιτών και η διαφάνεια στα ΜΜΕ γίνεται με το κλείσιμο των καναλιών υπό την απόλυτη εποπτεία του υπουργού επικρατείας, την συνεχή απειλή για “μαύρο” σε όποιον δεν αναπαράγει με αρεστό τρόπο την κυβερνητική προπαγάνδα και την δημιουργία μιας νέας μιντιακής διαπλοκής ή με την οικονομική εξυγίανση του χώρου των ΜΜΕ, την ελεύθερη και μεγαλύτερη πολυφωνία και την απεμπλοκή της πολιτείας από τα θέματα λειτουργίας των ΜΜΕ;

Την ώρα που η Ευρώπη ταλανίζεται από τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά χτυπήματα, η Τουρκία δίπλα μας αλλάζει προς το χειρότερο με τις διμερείς μας σχέσεις να μπαίνουν πιθανόν σε νέες περιπέτειες και γενικώς ο κόσμος και η ευρύτερη περιοχή μας βιώνει πρωτοφανείς ανακατατάξεις, η ελληνική κυβέρνηση ασχολείται με την απλή αναλογική. Ο πολιτικός καιροσκοπισμός είναι κακός πάντοτε αλλά κάποιες φορές μπορεί να αποβεί και επικίνδυνος. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία η χώρα έχει ανάγκη από μια σοβαρή και υπεύθυνη κυβέρνηση. Αντ αυτής έχει μια κομματική ομάδα χωρίς καμία κυβερνητική ικανότητα, γαντζωμένη στην εξουσία κι έτοιμη να θυσιάσει τα πάντα για να παραμείνει εκεί. Χωρίς κανένα θεσμικό φραγμό καταχρώνται την εξουσία που τους δόθηκε με τον γνωστό τρόπο χρησιμοποιώντας τη Βουλή, τη Δικαιοσύνη και τους Θεσμούς του πολιτεύματος για να εξυπηρετήσουν την πολιτική τους επιβίωση. Παριστάνουν τους εραστές της απλής αναλογικής ενώ κυβερνούν για δεύτερη φορά χάρη στην ενισχυμένη αναλογική. Αφενός για να πουλήσουν αριστεροσύνη στο κομματικό τους ακροατήριο αλλά πρωτίστως για να μην καταφέρει η ΝΔ να συγκροτήσει κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές αφού ξέρουν ότι θα είναι δεύτεροι. Για τον ίδιο λόγο ζητούν να δοθεί δικαίωμα ψήφου στους 17χρονους παραβλέποντας με τρομερή επιπολαιότητα ότι το δικαίωμα ψήφου είναι συνδεδεμένο με το δικαίωμα ενηλικότητας και όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό και τα οποία αποκτώνται στα 18 έτη. 

Αποκορύφωμα της πολιτικής αυτής χυδαιότητας και αυθαιρεσίας η προχθεσινή κομματική φιέστα του πρωθυπουργού στο προαύλιο της Βουλής για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Ο κ.Τσίπρας ως άλλος Ερντογάν προσπαθεί με κάθε τρόπο να ταυτίσει την κυβέρνησή του με το κράτος, με το πολίτευμα ακόμα και με τη χώρα. Χρησιμοποιεί το χώρο της Βουλής των Ελλήνων για να ανακοινώσει τις προτάσεις του κόμματός του για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Μια αναθεώρηση που εξυπηρετεί μονάχα το θεαθήναι και στην ουσία στερεί από την Χώρα μας την ευκαιρία να κάνει την θεσμική ανασυγκρότηση, τις μεγάλες και καίριες τομές που έχει ανάγκη ο τόπος για να γυρίσει σελίδα. Ένα κακόγουστο κομματικό σόου χωρίς κανένα σύνολο σοβαρών και μελετημένων προτάσεων αλλά μια ακόμα κομματική ομιλία φθηνού εντυπωσιασμού. Αντιφατικές, ανούσιες και ανεφάρμοστες προτάσεις και καμία κουβέντα για τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, στην Παιδεία, στη Δικαιοσύνη, κανένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο. Τα μικροκομματικά παιχνίδια μπορεί να είναι θεμιτά μέχρι ενός σημείου, τα παιχνίδια όμως με τους θεσμούς είναι εθνικά επικίνδυνα και μπορούν να αποβούν μοιραία.

Facebook Comments