Με καθυστέρηση δύο μηνών από την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου και ενώ η φοροδιαφυγή με τη μη έκδοση αποδείξεων «χτυπάει κόκκινο», κυρίως στα κοσμοπολίτικα νησιά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αποφάσισαν εν τέλει να εφαρμόσουν κατασταλτικά μέτρα για να περιορίσουν τα συγκεκριμένα φαινόμενα!

Ενεργοποίηση

Λίγες μέρες αφότου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επανέφερε σε ισχύ, έστω και σημαντικά μειωμένα, τα πρόστιμα για τη μη έκδοση αποδείξεων, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ενεργοποίησε ξανά τις ξεχασμένες εδώ και πολλά χρόνια διατάξεις του φορολογικού ποινολογίου, οι οποίες είχαν ψηφιστεί πριν από 19 χρόνια, το 1997, και προβλέπουν την προσωρινή αναστολή λειτουργίας, για μερικά εικοσιτετράωρα, των επιχειρήσεων που εντοπίζονται να διαπράττουν φοροδιαφυγή με τη μη έκδοση αποδείξεων καθώς και των καταστημάτων των οποίων οι υπεύθυνοι παρεμποδίζουν τη διενέργεια επιτόπιων φορολογικών ελέγχων.

Το μέτρο θα προβλέπει την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων των παραβατών για 48 ώρες. Στόχος είναι να συνδυαστεί με την επαναφορά των προστίμων, μπας και περιοριστούν κάπως τα φαινόμενα απόκρυψης φορολογητέων εισπράξεων που έχουν προσλάβει ήδη κατά το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε όλες σχεδόν τις τουριστικές περιοχές της χώρας.

O γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής υπέγραψε απόφαση με την οποία καθορίζεται ο ακριβής τρόπος εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 13 του ν. 2523/1997 που προβλέπουν ότι οι αρμόδιες φορολογικές αρχές έχουν το δικαίωμα να βάζουν «λουκέτο» για μερικές ημέρες στις επιχειρήσεις που διαπιστώνεται ότι δεν εκδίδουν αποδείξεις, καθώς επίσης και στα καταστήματα των επιχειρηματιών οι οποίοι παρεμποδίζουν διά της βίας ή διά απειλών τη διενέργεια επιτόπιων φορολογικών ελέγχων.

Facebook Comments