Oι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί από τη στιγμή που ανακόπηκε το κλίμα ενθουσιασμού στην αγορά κατά τις πρώτες συνεδριάσεις. Ο γενικός δείκτης φλερτάρει με την στήριξη των 1.200 μονάδων για Τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, παρά τα θετικά κλεισίματα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό είναι τεχνικά διαμορφωμένα για να μη στραβώσει το κλίμα στην αγορά. Μένει να φανεί αν θα ενεργοποιηθούν τα εγχώρια ισχυρά τραπεζικά χαρτοφυλάκια ή οι ξένοι που δεν θέλουν να ενεργοποιηθούν τα stop losses τους, αλλά μέχρι πότε θα γίνονται οι τεχνικές αυτές παρεμβάσεις;

Οι απώλειες κινούνται στο 1,4%, στις 1.206 μονάδες, αλλά με ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο, μόλις 36,6 εκατ. ευρώ.  ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ συνεχίζουν ανοδικά, με την Εθνική να λυγίζει καταγράφοντας απώλειες 3%, στα 3,76 ευρώ και η Πειραιώς που πρωταγωνίστησε χθες υποχωρεί σχεδόν κατά 3%, στο 1,77 ευρώ.  Πιέσεις ασκούνται στην Jumbo, που υποχωρεί στα 12,69 ευρώ, Ιντραλότ στα 2,07, Coca Cola, που κινείται κάτω από τα 21 ευρώ, ΕΧΑΕ στα 7,39ΟΤΕ και ΔΕΗ, στα 10,52 και 10,11 ευρώ αντίστοιχα. Πτώση 1,5% για τον Μυτιληναίο, στα 5,91 ευρώ και απώλειες στα 11,67 ευρώ για τη ΜΕΤΚΑ.  Κέρδη πάνω από 8% για την Forthnet.

Με χαρακτηριστικά πλέον αναδυόμενης αγοράς τα μπες – βγες στο ταμπλό και οι διακυμάνσεις από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ισχυροί καταλύτες για την διαμόρφωση τάσης προκαλούν ανασφάλεια και ανησυχία. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα καλύπτονται από έναν πέπλο μυστηρίου, με την Κομισιόν να δηλώνει ότι οι δανειστές δεν πρόκειται να έρθουν στην Αθήνα αν δεν προχωρήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές με τις οποίες έχει επιφορτιστεί η Ελληνική πλευρά. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση μάλλον τα έχει βρει δύσκολα αυτή τη φορά, αφού θα πρέπει να περάσει στη δεύτερη και σοβαρότερη φάση των μεταρρυθμίσεων, αυτής του ανοίγματος των αγορών κατά τις επιταγές του ΟΟΣΑ, ενώ ταυτόχρονα έχει να αντιμετωπίσει ένα οξυμμένο πολιτικό κλίμα που περιλαμβάνει από την… τρομοκρατία και την Χρυσή Αυγή μέχρι τη δυσαρέσκεια του κόσμου για την εξοντωτική φορολογία, τα ποινολόγια της Εφορίας, την ανεργία και την «απληρωσιά»  στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να πληρώνονται οι φόροι και τα χαράτσια.

Αισιόδοξη νότα αποτελεί η έκθεση της Alpha Bank ότι οι τράπεζες θα αρχίσουν να αποκαθιστούν τη ρευστότητα στην αγορά από το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα εκπλήξει τους δανειστές. Επιπρόσθετα, η Credit Suiss θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να σταθεί και πως η συζήτηση για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους θα ξεκινήσει από το δεύτερο 3μηνο του 2014, κάτι που θα δώσει τον αέρα εξόδου της χώρας από την ύφεση. Ως προς την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, ο ίδιος οίκος θεωρεί ότι ενδεχομένως  θα δοθεί ένα δάνειο 5 δις. ευρώ και η χώρα θα βγει στις αγορές με μία μικρή έκδοση 2 ή 3 δις. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά θα αντληθούν για να καλύψουν το κενό μόνο της τρέχουσας χρονιάς.

Facebook Comments