Τα επιτόκια στις αναπτυγμένες οικονομίες σημειώνουν πτώση για 40 χρόνια. Σήμερα, το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ, παράγεται σε χώρες οι οποίες έχουν αρνητικά επιτόκια ή βρίσκονται κοντά σε αυτά. Η Γερμανία και η Ελβετία, έχουν ήδη εκδώσει ομόλογα οι αποδόσεις των οποίων είναι αρνητικές για τους επενδυτές, ενώ αρκετές μεγάλες εταιρίας της Ευρώπης έχουν κάνει το ίδιο. Η καμπύλη επιτοκίων έχει γίνει όλο και πιο επίπεδη και αυτό κάνει τη ανάληψη μακροπρόθεσμου χρέους όλο και πιο εύκολη. Με απλά λόγια, είναι φθηνότερο από ποτέ να δανειστείς μακροπρόθεσμα σε Ευρωζώνη και Αμερική.

Στη θεωρία, όταν οι καταθέσεις δεν αποδίδουν τόκο θα έπρεπε να κάνουν τις επιχειρήσεις περισσότερο δεκτικές στο να δανείζονται κεφάλαια και να επενδύουν, βελτιώνοντας τις μακροπρόθεσμες προοπτικές τους. Αλλά αυτό δε συμβαίνει, όπως επισημαίνει η Credit Suisse. Σύμφωνα με αναλυτική μελέτη της τράπεζας, οι δαπάνες για επενδύσεις και R&D, σημειώνουν σταθερή πτώση από το 1990. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι επενδύσεις δε συσχετίζονται με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που σε ένα περιβάλλον μηδενικών και αρνητικών επιτοκίων, οι επιχειρήσεις αρνούνται να δανειστούν για να επενδύσουν;

Ο κλάδος υπηρεσιών και ο κλάδος του Internet οι οποίοι κάνουν θραύση την τελευταία 15ετία, έχουν μικρότερες ανάγκες σε κεφάλαια. Επίσης, οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν τεράστια ρευστότητα, η οποία τους επιτρέπει να επενδύουν χωρίς να δανείζονται. Τέλος, οι εταιρίες δεν έχουν καταφέρει να αποτιμήσουν την απαιτούμενη απόδοση προκειμένου να αποσβέσουν την επένδυσή τους. 

Τέλος ένας ακόμα λόγος προέρχεται από το λόγο για τον οποίο τα επιτόκια παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Οι επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα ανήσυχες για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας και αυτό της αποθαρρύνει από το να αναλαμβάνουν επιπρόσθετους κινδύνους.

Facebook Comments