Αποτυχημένο ήταν το πρώτο «τεστ» εισπραξιμότητας των απανωτών και αυξημένων φόρων που επιβλήθηκαν από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, οι εισπράξεις των καθαρών εσόδων του τακτικού κρατικού προϋπολογισμού σημείωσαν τον Ιούλιο υστέρηση 500 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου που είχε τεθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους!

Η εξέλιξη αυτή συνέβη εξαιτίας των νέων υπέρμετρων αυξήσεων στους ήδη υφιστάμενους φόρους και των περικοπών στις συντάξεις που επέβαλε η κυβέρνηση τον Ιούνιο. Η συνέπεια αυτών ήταν πολλά νοικοκυριά να κηρύξουν «στάση φορολογικών πληρωμών» τον περασμένο μήνα και τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού να καταρρεύσουν.

Στο… απυρόβλητο

Η απότομη πτώση των εσόδων συμβαίνει επίσης εξαιτίας του γεγονότος ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών άφησε ανεξέλεγκτη τη φοροδιαφυγή στις τουριστικές περιοχές κατά τους δύο πρώτους θερινούς μήνες, καθώς εδώ και πολύ καιρό είχε νομοθετήσει ρυθμίσεις-κίνητρα για τη διάπραξη φοροδιαφυγής, όπως η συρρίκνωση σε «συμβολικά» επίπεδα των προστίμων για τη μη έκδοση αποδείξεων, η κατάργηση των προστίμων για πλαστά-εικονικά τιμολόγια και η εξάλειψη των κινήτρων για τη συλλογή αποδείξεων από μισθωτούς και συνταξιούχους.

Καμπανάκι

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα καθαρά έσοδα που εισέρρευσαν τον Ιούλιο στα δημόσια ταμεία ανήλθαν σε περίπου 4,8 δισ. ευρώ, ποσό που υπολείπεται κατά 500 εκατ. ευρώ από τον στόχο των 5,3 δισ. ευρώ που είχε τεθεί για τον συγκεκριμένο δύσκολο μήνα. Το αποτέλεσμα ήταν οι συνολικές εισπράξεις του τακτικού προϋπολογισμού να εξακολουθούν μεν να κινούνται πάνω από τον στόχο, αλλά η υπέρβαση του στόχου να περιοριστεί στα 200 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι:

* Τον Ιούλιο τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 4,8 δισ. ευρώ καταγράφοντας μείωση κατά 9,5% ή 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο των 5,3 δισ. ευρώ. Οι καθαρές εισπράξεις του Ιουλίου είναι χαμηλότερες περίπου κατά 200 εκατ. ευρώ σε σύγκριση και με τα φορολογικά έσοδα του Ιουλίου του 2015. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι λόγω της παράτασης του χρόνου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι και τα τέλη Αυγούστου η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος είχε αποτυπωθεί σε δύο μήνες, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

* Στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε περίπου 25,75 δισ. ευρώ έναντι στόχου για εισπράξεις 25,55 δισ. ευρώ ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 είναι αυξημένα κατά 1 δισ. ευρώ.

Facebook Comments