Κρίσιμη απόφαση υπέρ της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα έλαβε τη Δευτέρα το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο της χώρας, που αποφάνθηκε ότι η αντιπολίτευση έχει εξασφαλίσει διπλάσιο αριθμό υπογραφών από τις απαιτούμενες 200.000, για να απαιτήσει δημοψήφισμα με αίτημα την ανάκληση του προέδρου.

Η εκλογική αρχή, όμως, δεν όρισε ημερομηνία για το επόμενο στάδιο της περίπλοκης διαδικασίας, που απαιτεί τώρα τη συγκέντρωση 4 εκατομμυρίων υπογραφών μέσα σε μόλις 72 ώρες.

Η αντιπολίτευση φιλοδοξεί να προκαλέσει δημοψήφισμα μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2017. Μετά την ημερομηνία αυτή, ενδεχόμενη νίκη της αντιπολίτευσης σε δημοψήφισμα με αίτημα την ανάκληση του προέδρου, θα οδηγήσει στην εξουσία τον αντιπρόεδρο και στενό συνεργάτη του Μαδούρο.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 64% των ψηφοφόρων της χώρας θα ψήφιζε υπέρ της απομάκρυνσης του αριστερού προέδρου από την εξουσία. Σε δηλώσεις του στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είπε: «Το σύνταγμα της Βενεζουέλας εγγυάται το δικαίωμα των πολιτών της χώρας να αποφασίζουν για το μέλλον τους μέσα από δημοψηφίσματα. Καλούμε τις Αρχές της χώρας να επιτρέψουν τη συνέχιση της διαδικασίας αυτής».

Παρά τις ελπίδες που δημιουργεί η συγκέντρωση υπογραφών, όμως, η αντιπολίτευση απέτυχε μέχρι στιγμής να κινητοποιήσει τους πολίτες σε μεγάλες διαδηλώσεις.

Facebook Comments