Πολλοί γερμανοί αθλητές δεν φαίνεται να έχουν την ψευδαίσθηση ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο θα είναι πιο «καθαροί» από τους προηγούμενους. «Δεν πιστεύω ότι οι αγώνες θα είναι απαλλαγμένοι από το ντόπινγκ», λέει η γερμανίδα ολυμπιονίκης στην ποδηλασία πίστας Κριστίνα Φόγκελ, σε δημοσκόπηση του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa. «Όπου παίζονται λεφτά υπάρχει ψέμα και απάτη. Αυτό δεν αφορά μόνον τον αθλητισμό», όπως λέει.

Σχολιάζοντας το σκάνδαλο ντόπινγκ στη Ρωσία η γερμανίδα αθλήτρια επισημαίνει ότι «(οι Ρώσοι) έχουν καταφέρει να μην πιστεύουμε στις επιδόσεις τους. Εμένα εξάλλου δεν με βοηθά το να σκέφτομαι εάν μια συναθλήτριά μου είναι ντοπαρισμένη αφού όσο δεν υπάρχει θετικό δείγμα πρέπει να τη συναγωνιστώ». Παρά τις αποκαλύψεις περί ύπαρξης κρατικού προγράμματος ντόπινγκ, η Ρωσία έχει αποστείλει συνολικά 250 αθλητές στους Ολυμπιακούς του Ρίο. Από την άρση βαρών βέβαια η εθνική ομάδα της Ρωσίας έχει εν τω μεταξύ αποκλειστεί, όπως επίσης οι αθλητές από το Καζακστάν και τη Λευκορωσία.

«Τα 300 κιλά σηκώνονται με αθέμιτα μέσα»

«(…) Εμείς γνωρίζουμε ότι τα 300 κιλά σηκώνονται με αθέμιτα μέσα, το 99% των ανθρώπων όμως δεν το γνωρίζει αυτό»

«Εάν λείπουν Ρωσία, Καζακστάν και Λευκορωσία τότε θα είναι σε κάθε περίπτωση πιο καθαροί αγώνες», λέει ο γερμανός αθλητής της άρσης βαρών Γιούργεν Σπίις. «Πιστεύω ότι εάν σε πιάσουν μια φορά ντοπέ, δεν θα πρέπει να σου επιτρέπεται να ξανασυμμετάσχεις σε αγώνες».

Λιγότερο αισιόδοξος ο συναθλητής του Άλμιρ Βέλαγκιτς. «Σε πέντε χρόνια θα πρέπει να ξαναδούμε τα δείγματα για να δούμε πόσα ήταν θετικά. (…) Εμείς γνωρίζουμε ότι τα 300 κιλά σηκώνονται με αθέμιτα μέσα, το 99% των ανθρώπων όμως δεν το γνωρίζει αυτό».

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο θα ληφθούν συνολικά 5.000 δείγματα τα οποία και θα φυλαχθούν για 10 χρόνια. Στους μετέπειτα ελέγχους που έγιναν στα δείγματα του Πεκίνου το 2008 και του Λονδίνου το 2012 βρέθηκαν συνολικά 98 θετικά.

«Ελπίζω να είναι δίκαιοι αγώνες. Φυσικά και υπάρχουν πάντα μαύρα πρόβατα τα οποία δεν θα έπρεπε να παίρνουν μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες», λέει η γερμανίδα πρωταθλήτρια του κανό, Φραντσίσκα Βέμπερ. «Στο τέλος όμως αναρωτιέσαι εάν γνωρίζεις όλη την αλήθεια για να μπορείς να κρίνεις». Η ίδια, όπως λέει, θέλει να τεστάρει τα δικά της όρια και όχι τα όρια της ιατρικής επιστήμης.

«Καθαροί» οι Γερμανοί;

Αρκετά επιφυλακτικός είναι και ο πρωταθλητής του μονόζυγου Φάμπιαν Χαμπέεχεν. «Η έρευνα έχει εξελιχθεί και μπορείς να εντοπίσεις περισσότερα από ότι παλιά. Σίγουρα όμως υπάρχουν οι επιτήδειοι οι οποίοι τα καταφέρνουν παρόλα αυτά ή οι οποίοι εντοπίζονται μετά από χρόνια». Και μετά από τόσα χρόνια, προσθέτει ο συναθλητής του Μαρσέλ Νγκούιεν, το θέμα δεν ενδιαφέρει πλέον κανέναν. «Θα έχεις κάνει τα λεφτά σου και απλά θα πρέπει να παραδώσεις το μετάλλιο».

Πόσο καθαροί όμως είναι οι ίδιοι οι γερμανοί αθλητές; «Καθαροί όπως και στο παρελθόν», λέει ο Άλφονς Χέρμαν, πρόεδρος του Γερμανικού Ολυμπιακού Αθλητικού Συνδέσμου. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε συνεργασία με τους αθλητικούς συνδέσμους η γερμανική υπηρεσία αντιντόπινγκ πραγματοποιεί εντατικούς και αυστηρούς ελέγχους σχεδόν 365 μέρες το χρόνο…

Facebook Comments