Τα απογοητευτικά στοιχεία για τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων και η αποχή χιλιάδων φορολογούμενων από την πληρωμή ΦΠΑ προεξοφλούν την αποτυχία του προγράμματος εσόδων, που έχουν προϋπολογίσει κυβέρνηση και τρόικα. Αν συνεχισθεί αυτή η πορεία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το φθινόπωρο θα επιβληθούν νέα μέτρα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο capital.gr, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου, 530.669 φορολογούμενοι δεν υπέβαλαν περιοδική δήλωση ΦΠΑ και μόνο 34.108 από αυτούς ανταποκρίθηκαν στη σχετική πρόσκληση του Υπουργείου για ρύθμιση της οφειλής.

Στα δε ασφαλιστικά ταμεία, ο αριθμός συμμετοχής στις ρυθμίσεις εξόφλησης οφειλών είναι κάθε άλλο παρά ικανοποιητικός. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο ΙΚΑ, που αντιμετωπίζει και τον μεγαλύτερο όγκο, τόσο σε επίπεδο οφειλετών όσο και οφειλών, έως τις 2 Ιουλίου είχαν υποβληθεί λιγότερες από 2.000 αιτήσεις, ενώ περίμεναν περί τις 55.000 αιτήσεις. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ.

Κυβέρνηση και τρόικα θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει απροθυμία συμμετοχής στις ρυθμίσεις οφειλών, αλλά για πολλούς υπάρχει αντικειμενική αδυναμία, αφού η αγορά ασφυκτιά από την έλλειψη ρευστότητας και την υπερφορολόγηση.

Facebook Comments