Η γήρανση του πληθυσμού στη Βρετανία θα οδηγήσει σε αύξηση των δαπανών για συντάξεις τις επόμενες δεκαετίες και τελικά θα αυξήσει το δημόσιο χρέος, αν δεν υπάρξουν περικοπές ή μεταρρυθμίσεις, προειδοποίησε χθες ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Αν συνεχιστεί η τρέχουσα πολιτική, οι δαπάνες για συντάξεις θα αυξηθούν κατά 2% του βρετανικού ΑΕΠ, γεγονός που θα επιδεινώσει την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών της Βρετανίας και δυνητικά θα μπορούσε να αυξήσει το δημόσιο χρέος στο 189% του ΑΕΠ μέχρι το 2050, δήλωσε χθες η S&P.

Ο συνολικός πληθυσμός της Βρετανίας προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 19,5% μεταξύ 2015 και 2050 και θα φτάσει τα 77,3 εκατ. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Βρετανία θα έχει το 2050 τον μεγαλύτερο πληθυσμό από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης.

Ωστόσο, το ποσοστό των ανθρώπων που θα βρίσκονται σε ηλικία κατάλληλη για εργασία προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει από το 65,1% του συνολικού πληθυσμού στο 58,8%, εξ ου και αναμένεται να αυξηθεί η δαπάνη για συντάξεις.

«Κατά την άποψή μας, η γήρανση του πληθυσμού στη Βρετανία θα ασκήσει σημαντική πίεση στην οικονομική ανάπτυξη και στα δημόσια οικονομικά. Οι κρατικές δαπάνες για την υγεία και την περίθαλψη των ηλικιωμένων και για τις κρατικές συντάξεις θα μπορούσε να αυξηθεί», λέει ο Ραβί Μπατία, αναλυτής της S&P. Αν δεν υπάρξουν αλλαγές, τότε το σύνολο των δαπανών που σχετίζονται με την τρίτη ηλικία προβλέπεται ότι αυξηθεί στο 18,9% το 2015 από 16,9% το 2015. «Παρ’ όλα αυτά, η αύξηση των δαπανών κατά 2% του ΑΕΠ είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο της αύξησης, κατά 3,7%, που προβλέπουμε για 58 χώρες», προσέθεσε ο κ. Μπατία.

Από το 2013 μέχρι σήμερα η Βρετανία έχει αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης και έχει θεσπίσει πλαίσιο για την τακτική αναθεώρηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, στην προσπάθεια να περιορίσει το κόστος της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Ωστόσο, κατά την άποψη των αναλυτών της S&P, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ στη Βρετανία ένας «γενναιόδωρος και κοστοβόρος κανόνας», μέσω του οποίου διασφαλίζεται ότι θα αυξάνεται τόσο το πραγματικό όσο και το ονομαστικό ύψος των συντάξεων με σημαντικές επιπτώσεις για τις δημόσιες δαπάνες.

Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό η απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Το Brexit προβλέπεται ότι θα οδηγήσει σε περιορισμό του βρετανικού ΑΕΠ μέχρι το 2030, συνεπώς θα αυξηθεί το ύψος των δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ.

 

Facebook Comments