Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) οι πολιτικές διαφωνίες είναι αυτές που κυριαρχούν και όχι το ολυμπιακό πνεύμα. Ήδη από χθες έγινε γνωστό ότι οι επικεφαλής της Ουκρανικής αποστολής συνέστησαν στους αθλητές τους να μην απαντούν σε Ρώσους δημοσιογράφους λόγω των αντιδράσεων που προέκυψαν αφού οι Ουκρανοί αθλητές εξέφρασαν σε ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό τη συμπάθεια τους στους  Ρώσους συναθλητές τους που αποκλείστηκαν μετά το σκάνδαλο ντόπινγκ.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το παρολίγον διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ. Τα δύο κράτη βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και δε διατηρούν διπλωματικές σχέσεις. Λίγο πριν την αναχώρηση των αποστολών από το Ολυμπιακό Χωριό για την τελετή έναρξης. Η ομάδα του Λιβάνου επιβιβάστηκε στο λεωφορείο που θα την μετέφερε στο Μαρακανά, ωστόσο στο ίδιο λεωφορείο επιχείρησαν να ανέβουν και τα μέλη της αποστολής του Ισραήλ, με τον επικεφαλής του Λιβάνου Σαλίμ Αλ Χατζ να απαιτεί να κλείσει η πόρτα.

Οι Βραζιλιάνοι διοργανωτές ζήτησαν από τους Ισραηλινούς να επιβιβαστούν σε άλλο λεωφορείο, με τους τελευταίους να αντιδρούν αρχικά, θέτοντας θέματα ασφαλείς και πρωτοκόλλου, αλλά στο τέλος υπαναχώρησαν και μετακινήθηκαν με άλλο όχημα. «Πως επέτρεψαν να συμβεί αυτό λίγες ώρες πριν την έναρξη των Αγώνων; Είναι το ακριβώς αντίθετο από το πνεύμα του Ολυμπισμού και είμαι πραγματικά αναστατωμένος», έγραψε στο Facebook o επικεφαλής της Ισραηλινής αποστολής Ούντι Γκαλ.

Αυτόπτης μάρτυρας του συμβάντος ήταν ο Βραζιλιάνος τζουντόκα Νασίφ Ελίας, αλλά πολιτογραφημένος από το 2013 Λιβανέζος (μάλιστα ήταν ο σημαιοφόρος του Λιβάνου) ο οποίος μιλώντας στα Βραζιλιάνικα ΜΜΕ προσπάθησε να υποβαθμίσει το συμβάν. «Δεν υπήρξε κάποια συζήτηση η διαμάχη… Σε όλες τις άλλες διοργανώσεις οι αρμόδιοι γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν και οι αποστολές των Αράβων ποτέ δεν συνταξιδεύουν με αυτή του Ισραήλ».

Facebook Comments