Παροδική αποδεικνύεται η ανάκαμψη που σημείωναν οι τιμές του πετρελαίου, τελευταίως, και τα επίπεδα των 53 δολαρίων το βαρέλι στα οποία είχε φτάσει ο «μαύρος χρυσός» τον Ιούνιο. Προσωρινά είχε τονώσει την αγορά η συμφωνία ανάμεσα στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, εντός και εκτός ΟΠΕΚ, για πάγωμα της παραγωγής που συνδυάστηκε με προσδοκίες για μείωση του πλεονάσματος στην παγκόσμια αγορά.

Από την αρχή της εβδομάδας οι τιμές του «μαύρου χρυσού» διολισθαίνουν εκ νέου κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι, παρά τις αυξομειώσεις και κάποια προσωρινή ανάκαμψη σε επίπεδα γύρω στα 43 δολάρια το βαρέλι. Εχει μεσολαβήσει η κατάρρευση της συμφωνίας μεταξύ πετρελαιοπαραγωγών χωρών και από τον Ιούνιο όλα δείχνουν πως η αγορά παραμένει πλεονασματική, ενώ επηρεάζεται και από την ανησυχία για την επιβράδυνση των ενεργοβόρων οικονομιών της Ευρώπης και της Ασίας. «Το κλίμα παραμένει αρνητικό», επισημαίνει ο Γιουτζίν Βάινμπεργκ, αναλυτής της Commerzbank, που εκτιμά πως υπάρχουν παράγοντες ικανοί να ενισχύσουν τις τιμές αλλά δεν βλέπει «ούτε μία είδηση ικανή να πείσει τους επενδυτές ότι έχει λήξει η υποχώρηση».

Ανάμεσα στους παράγοντες που θα μπορούσαν να εξωθήσουν ανοδικά τις τιμές είναι και η μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ. Οπως, άλλωστε, επισημαίνουν αναλυτές της Goldman Sachs, το β΄ τρίμηνο διεκόπη η προσφορά από ορισμένες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες ενώ οι επενδυτές έδειξαν μεγαλύτερη διάθεση για διακινδύνευση. Τελικά, όμως, υπερισχύουν οι αρνητικοί μακροοικονομικοί παράγοντες και «υπερκαλύπτουν κάθε θετική εξέλιξη». Μεταξύ αναλυτών δεν επικρατεί, πάντως, ομοφωνία, καθώς στελέχη της Standard Chartered εκτιμούν πως τα θεμελιώδη μακροοικονομικά στοιχεία δεν δικαιολογούν την τελευταία υποχώρηση του πετρελαίου εφόσον «η παγκόσμια αγορά τείνει προς μια ισορροπία και αναμένεται μείωση της παραγωγής και των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ».

Παρεμφερείς είναι οι εκτιμήσεις και του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), που εκτιμά ότι θα επέλθει ισορροπία στην παγκόσμια αγορά καθώς θα μετριασθεί η αύξηση της προσφοράς ενώ παράλληλα θα σταθεροποιείται η αύξηση της ζήτησης. Το IIF υπολογίζει πως οι τιμές του «μαύρου χρυσού» θα κυμαίνονται σε επίπεδα από 40 ώς 50 δολάρια το βαρέλι μέχρι και το τέλος του 2017. Ειδικότερα, το IIF εκτιμά πως η παραγωγή του ΟΠΕΚ θα αυξηθεί κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα το τρέχον έτος. Οπως τονίζει, η μείωση της παραγωγής σε Λιβύη, Βενεζουέλα και Νιγηρία θα εξισορροπηθεί και θα υπερκαλυφθεί από την αύξηση της παραγωγής του Ιράν, του Ιράκ και της Σαουδικής Αραβίας. Ετσι προεξοφλεί πως η παραγωγή του ΟΠΕΚ θα αυξηθεί κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος, ενώ υπογραμμίζει πως ειδικότερα η Λιβύη είναι ο «επικίνδυνος» παράγων για μεγάλη αύξηση της παραγωγής παγκοσμίως.
Ευελπιστεί, όμως, πως η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος και κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2017 επιφέροντας ισορροπία στην παγκόσμια αγορά το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Το IIF θεωρεί, άλλωστε, ότι σταδιακά θα επιταχυνθεί η αύξηση της ζήτησης καθώς θα ενισχύεται η οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως.

 

Facebook Comments