Κάθε φορά που ο Mario Draghi “βγάζει από τη μέση” ένα εμπόδιο από τον δρόμο για υψηλότερο πληθωρισμό, ένα νέο εμφανίζεται.

Αυτό παρατηρεί το Bloomberg, το οποίο σε δημοσίευμά του, σημειώνει πως την ώρα που στην Ε.Ε. επικρατεί αισιοδοξία αναφορικά με τη διασφάλιση μιας συγκρατημένης ανάκαμψης, παρά τις προκλήσεις  του Brexit και των τρομοκρατικών επιθέσεων, η νέα μείωση στην τιμή του πετρελαίου έρχεται να συσκοτίσει την προβλεπόμενη ανάκαμψη του πληθωρισμού.  Με την ανάπτυξη να μην είναι αρκετά ισχυρή, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi, ενδεχομένως αναγκαστεί να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του, για ακόμη μια φορά.  

Συγκεκριμένα, με τον πληθωρισμό να παραμένει αρκετά κάτω από τον επιδιωκόμενο στόχο του 2% και τους αρμόδιους αξιωματούχους να μην βιάζουν την επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης στα 1,7 τρισ. τον Σεπτέμβριο, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ  θα αναγκαστεί να χαλαρώσει την νομισματική πολιτική πριν από το τέλος του έτους.

“Τώρα που η οικονομία της Ευρωζώνης φαίνεται να αφήνει πίσω της το δημοψήφισμα για το Brexit, η προσοχή θα μετατοπιστεί και πάλι στον πληθωρισμό, στο φόντο των αρνητικών νέων σχετικά με τις τιμές του πετρελαίου”, σημειώνει ο  Johannes Gareis, οικονομολόγος της Natixis, στη Φρανκφούρτη.

Από την πλευρά του, ο Frederik Ducrozet της Banque Pictet & Cie SA, στη Γενεύη, εκτιμά πως το πετρέλαιο θα έχει ήπιο αρνητικό αντίκτυπο στον πληθωρισμό, ο οποίος και αναμένεται να διαμορφωθεί υψηλότερα, αλλά σταδιακά. 

Facebook Comments