Kατά 25% μειώθηκαν πέρυσι οι δισεκατομμυριούχοι στη Βρετανία εν μέρει λόγω του Brexit, αν και το Σίτι του Λονδίνου θα παραμείνει από τα επικρατέστερα κέντρα στη διαχείριση πλούτου, βοηθούμενο από την πτώση της στερλίνας λόγω Brexit.

H εξασθένηση του βρετανικού νομίσματος έχει λειτουργήσει ευεργετικά, επίσης, για τον τουρισμό, με τις κρατήσεις πτήσεων να αυξάνονται κατά 4,3% το 28ήμερο που έληξε στις 21 Ιουλίου. Μπορεί οι εξελίξεις αυτές να ενισχύουν τα επιχειρήματα εκείνων που ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά είναι ήδη έντονα τα σημάδια που καταδεικνύουν την ευρύτερη απαισιοδοξία που επικρατεί για την πορεία της βρετανικής οικονομίας μετά το ιστορικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Κάθε δραστηριότητα έχει παγώσει στις δημόσιες εγγραφές των ευρωπαϊκών εταιρειών στο Σίτι του Λονδίνου, ενώ ο αγροτικός κλάδος στη Βρετανία προετοιμάζεται για την κατάργηση των επιδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το γερμανικό ινστιτούτο Ifo προειδοποίησε χθες πως οι χειρότερες συνέπειες από το Brexit θα γίνουν αισθητές στη Βρετανία, αν και θα υπάρξουν επίσης επιπτώσεις και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε, και συγκεκριμένα την Ιρλανδία.

Παρότι ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στη Βρετανία μειώθηκε πέρυσι από 130 σε 106, με πτώση των περιουσιών τους από τα 395 δισ. στα 295 δισ. δολάρια, το Σίτι παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα στη συγκέντρωση πλούτου. Είναι η δεύτερη δημοφιλέστερη πόλη των δισεκατομμυριούχων στην Ευρώπη μετά τη Μόσχα και κατέχει την τέταρτη θέση στον κόσμο.

Ο Σεμπάστιαν Ντόβεϊ, συνιδρυτής της Scorpio Partnership, απέδωσε την πτώση του αριθμού των δισεκατομμυριούχων στη Βρετανία σε σειρά παραμέτρων. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Financial Times, εξήγησε ότι «ένα ζήτημα είναι το δολάριο – οι δισεκατομμυριούχοι είναι θύματα των συναλλαγματικών διακυμάνσεων, όπως ο υπόλοιπος κόσμος». Υπέθεσε, επίσης, πως κάποιοι μπορεί να μετέφεραν περιουσιακά στοιχεία εκτός Βρετανίας λόγω του δημοψηφίσματος.

Ωστόσο, ο κ. Ντόβεϊ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Σίτι του Λονδίνου θα παραμείνει ελκυστικό, ιδιαίτερα δεδομένης της πρόσφατης πτώσης της στερλίνας.

Πτώση της λίρας

Η ψήφος της Βρετανίας υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου οδήγησε σε πτώση της λίρας κατά περίπου 10% έναντι του δολαρίου και του ευρώ, καθιστώντας φθηνότερα τα ταξίδια στη χώρα για όσους χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.

Η εταιρεία ανάλυσης ταξιδιωτικών δεδομένων ForwardKeys απέδωσε την αύξηση των κρατήσεων για τη Βρετανία στην αλλαγή της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

«Το Brexit είχε έναν άμεσο, θετικό αντίκτυπο στον τουρισμό προς το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο μεταφράζεται σε καλύτερες των αναμενομένων αφίξεις», ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος της ForwardKeys Ολιβιέ Χάγερ. Οι κρατήσεις από χώρες εκτός της Ευρώπης αυξήθηκαν κατά 8,6% στις 28 ημέρες μετά το Brexit συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, έχοντας μειωθεί κατά 0,1% τον μήνα πριν από το Brexit, λόγω κυρίως των επισκεπτών από το Χονγκ Κονγκ, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Οι κρατήσεις από Ευρωπαίους ήταν κατά 1,8% χαμηλότερες τον μήνα μετά το Brexit σε ετήσια βάση, σημειώνοντας βελτίωση σε σχέση με τη μείωση κατά 6,8% που παρατηρήθηκε τον μήνα πριν από το Brexit.

Facebook Comments