Οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών στην Ιταλία μειώθηκαν κατά 2,8% το 2012, καταγράφοντας την μεγαλύτερη μείωσή τους αφότου άρχισαν να τηρούνται σχετικά δεδομένα πριν από 15 χρόνια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα και προστίθεται σε μια σειρά αρνητικών ενδείξεων για την τρίτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης.

Η Ιταλία βιώνει την χειρότερη ύφεση της οικονομίας της στη σύγχρονη ιστορία της. Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2% φέτος, ενώ η ανεργία των νέων στη χώρα έχει φθάσει σχεδόν το 40%. Η οικονομία αναμένεται να αρχίσει να ανακάμπτει το τελευταίο τρίμηνο του 2013, αλλά με πολύ αργό ρυθμό.

Σε αυτό το υπόβαθρο, οι μέσες μηνιαίες δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν στα 2.419 ευρώ το 2012, σύμφωνα με την ιταλική εθνική στατιστική υπηρεσία ISTAT. Το 2011, το αντίστοιχο ποσό βρισκόταν στα 2.488 ευρώ.

Το 2009, όταν η οικονομία της Ιταλίας είχε υποστεί μια μείζονα συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5,5% οι δαπάνες των νοικοκυριών είχαν μειωθεί κατά μόλις 1,7%.

Οι μεγαλύτερες περικοπές στις καταναλωτικές δαπάνες καταγράφηκαν στους τομείς του ρουχισμού, της υπόδησης και του ελεύθερου χρόνου. Καθώς οι λογαριασμοί για την ηλεκτροδότηση αυξήθηκαν κατά 3,9%, το 62,3% των νοικοκυριών αγόρασε λιγότερα τρόφιμα ή χειρότερης ποιότητας τρόφιμα για να αντεπεξέλθουν.

Η ένωση των εμπορικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην λιανική Confcommercio ανέφερε πως τα δεδομένα αυτά αντανακλούν «την κατάσταση της βαθιάς και παρατεταμένης κρίσης στην εσωτερική ζήτηση και την αυξανόμενη φτώχεια».

Εξάλλου σήμερα η Τράπεζα της Ιταλίας, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας, ανακοίνωσε πως το δημόσιο χρέος αυξήθηκε στο 127% του ιταλικού ΑΕΠ πέρυσι, ήτοι αυξήθηκε 6% εν σχέσει με το 2011, ενώ ταυτόχρονα το λεγόμενο φορολογικό βάρος για τους πολίτες αυξήθηκε από το 42,6% στο 44% του ΑΕΠ την ίδια χρονική περίοδο.

Facebook Comments