Πιέσεις από το Τ.Χ.Σ. στις διοικήσεις δύο εκ των διεκδικητριών τραπεζών να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους για το Τ.Τ., αναφέρουν πληροφορίες, δεδομένου ότι αύριο Τρίτη λήγει η προθεσμία υποβολής προσφορών για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με στόχο να έχει πωληθεί η τράπεζα έως το τέλος του μήνα ή έστω μέχρι τις 15 Ιουλίου να έχει συναφθεί η καταρχήν συμφωνία, αφού η πώληση ΤΤ και Proton είναι στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης. Την περασμένη Παρασκευή ολοκληρώθηκαν οι παρουσιάσεις των οικονομικών στοιχείων του Νέου ΤΤ σε Alpha, Εθνική και Eurobank  που αποτελούν τις ενδιαφερόμενες τράπεζες και οι οποίες υπέγραψαν τα σχετικά σύμφωνα εμπιστευτικότητας.

 

Ο λόγος είναι ότι αν το Τ.Τ. περάσει σε μία εκ των δύο, ΕΤΕ ή Alpha, ενδεχομένως να υπάρξει πρόβλημα με την κεφαλαιακή επάρκεια της Eurobank, η οποία, στην ουσία θα έχει μείνει εκτός παιχνιδιού, δηλαδή εκτός εξαγορών. Που σημαίνει ότι κινδυνεύει η ιδιωτικοποίησή της στο άμεσο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το ΤΧΣ πιέζει τις διοικήσεις των δύο τραπεζών να αφήσουν το Τ.Τ. και στο μέλλον να χτυπήσουν τη νέα Eurobank.

 

Πάντως, τα μηνύματα που απευθύνουν οι διοικήσεις των δύο συστημικών τραπεζών Εθνικής και Alpha Bank στους μετόχους τους και στην αγορά είναι…αναπτυξιακού χαρακτήρα, αφού ο στόχος για εξαγορά του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου συμβάλλει προς την κατεύθυνση της περαιτέρω μεγέθυνσης και ανάπτυξης εργασιών. Τον τόνο της διεκδίκησης έδωσε στη συνέλευση της Alpha Bank, ο πρόεδρος της Τράπεζας, κ. Γιάννης Κωστόπουλος, από κοινού με το διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Δημ. Μαντζούνη, υπογραμμίζοντας ότι η Alpha θα συμμετάσχει δυναμικά στη διαδικασία πώλησης του Νέου Ταμιευτηρίου.

Ειδικότερα, οι επικεφαλής της Alpha διαβεβαίωσαν ότι έχουν ήδη προβεί σε συγεκριμένο σχεδιασμό που δεν προβλέπει την απορρόφηση της Τράπεζας, αλλά αντιθέτως, τη διατήρηση του αυτόνομου χαρακτήρα της, έτσι ώστε το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να ανακτήσει τον παραδοσιακό ρόλο της στη στήριξη των αποταμιευτών, με σύγχρονη μορφή. Οπως διεμήνυσαν προς τους μετόχους τους, η Alpha Bank, διαθέτοντας ήδη ισχυρή κεφαλαιακή βάση και έχοντας πλήρως ενοποιήσει την Εμπορική, είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τις προοπτικές του Ταμιευτηρίου άμεσα προς όφελος της οικονομίας και των καταθετών. Παράλληλα, μέσω του νέου ΤΤ θα μπορεί να εμπλουτίσει και να βελτιώσει τα επίπεδα της ρευστότητας του Ομίλου της.

 

ΧΣ

Facebook Comments