Στην τμηματική καταβολή της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η πρώτη δόση θα ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ και θα εκταμιευθεί, εντός του Ιουλίου, ενώ άλλα 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να καταβληθούν τον Οκτώβριο.

Προηγουμένως, τα μηνύματα που εκπέμπονταν από τις Βρυξέλλες ήταν αισιόδοξα, σε ό,τι αφορά στην επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για την Ελλάδα, ενώ οι συμμετέχοντες στη συνάντηση, παρέπεμπαν στην αξιολόγηση της Τρόικας, αναφορικά ειδικότερα με τον τρόπο καταβολής της δόσης.

Συγκεκριμένα, στο ενδεχόμενο η επόμενη δόση να καταβληθεί η δόση τμηματικά σε υποδόσεις, αν αυτό είναι «αναγκαίο και μπορεί να βοηθήσει», κάτι το οποίο θα αποφασιστεί με βάση την εισήγηση της Τρόικας, αναφέρθηκε, αρχικώς, ο επικεφαλής της Ευρωζώνης, κ. Γιερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. «Θα ακούσουμε την Τρόικα για τη συμφωνία που σημειώθηκε σε τεχνικό επίπεδο με την Ελλάδα και επί της βάσης αυτής θα εξετάσουμε πότε και πως θα εκταμιευθεί η δόση», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επίτροπου αρμόδιου για τις Οικονομικές Υποθέσεις, κ. Ολι Ρεν, κ. Σάιμον ΟΚόνορ, σημείωσε πως η απόφαση για τον τρόπο καταβολής της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα θα ληφθεί σήμερα από τους υπουργούς οικονομικών του ευρώ μετά τη συμφωνία που υπάρχει σε τεχνικό επίπεδο, χωρίς να αποκλείεται η τμηματική καταβολή. Άλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Ο Κόνορ, υπάρχει ήδη ανάλογο προηγούμενο καθώς στις δύο προηγούμενες αξιολογήσεις οι δόσεις καταβλήθηκαν σε υποδόσεις και είναι «ένας καλός τρόπος που μπορούμε να ακολουθήσουμε».

Την πεποίθηση ότι οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα προχωρήσουν σήμερα με το ζήτημα της Ελλάδας εξέφρασε, ειδικότερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Βόλφκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες. «Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός οικονομικών, κ. Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η αξιολόγηση της Τρόικας, αποτελεί τη βάση για επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στο ζήτημα της Ελλάδας.

Αντίθετη με την τμηματική καταβολή η Φέκτερ

Η υπουργός οικονομικών της Αυστρίας, κυρία Μαρία Φέκτερ τάχθηκε κατά της τμηματικής εκταμίευσης της δόσης, τονίζοντας πως θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες για ρευστότητα που χρειάζονται ενόψει των ομολόγων που πρόκειται να λήξουν, παρατηρώντας ότι έχουν καθοριστεί οι δόσεις και θα πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα.

Η κα. Φέκτερ τόνισε πως τάσσεται σαφώς υπέρ της εκταμίευσης της δόσης μέσα στον Ιούλιο και να μην αναβληθεί για μετά το καλοκαίρι, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες θα χρειαστούν μέσα στον Αύγουστο μεγάλα ποσά για εξόφληση ομολόγων και η ίδια υποστηρίζει ότι το θέμα πρέπει να τελειώσει μέσα σε αυτό το διήμερο της συνόδου της Ευρωομάδας.

Κατά την άποψή της, σε κάθε περίπτωση η προετοιμασία υπήρξε επιτυχής και η ίδια υπολογίζει ότι θα υπάρξει μια λύση που θα δίνει επιπλέον σταθερότητα στην Ελλάδα και οι Έλληνες φαίνεται να προχωρούν με την οικονομική ανάπτυξη καλύτερα από ό, τι αναμενόταν, ενώ ο τουρισμός παρουσιάζει και πάλι ανοδική πορεία.

Απαντώντας σε ερώτηση αν ενδεχόμενα θα είναι αναγκαία ακόμη μία σύνοδος της Ευρωομάδας για την Ελλάδα αυτόν τον μήνα, σημείωσε πως εν όψει του καλοκαιριού η ίδια δεν θα ήθελε να ξαναβρεθεί και πάλι στις Βρυξέλλες και θα είναι αρκετή μια νέα συνάντηση το Φθινόπωρο.

Πρόοδος με… αστερίσκους

Πρόοδος με «αστερίσκους» είναι το πόρισμα από την αξιολόγηση της πορείας του ελληνικού προγράμματος από την Τρόικα, η οποία ανακοίνωσε, σήμερα, πως κατέληξε σε συμφωνία, σε τεχνικό επίπεδο, με την ελληνική κυβέρνηση, υπό την επιφύλαξη, ότι θα διασφαλίσουν ότι το πρόγραμμα είναι σε τροχιά για την επίτευξη των στόχων σε οικονομικές και χρηματοοικονομικές πολιτικές.

Όπως υπογραμμίζεται, η αποστολή και οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν ότι το μακροοικονομικό πλαίσιο παραμένει σε γενικές γραμμές συμβατό με τις προοπτικές του προγράμματος και να υπάρξει σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014. Ωστόσο, το περιβάλλον παραμένει αβέβαιο, όπως αναφέρεται.

Η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ τονίζουν ακόμη ότι ενώ υπάρχει σημαντική πρόοδος η οποία συνεχίσθηκε, η εφαρμογή των πολιτικών καθυστερεί σε ορισμένους τομείς.

Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να λάβουν διορθωτικές δράσεις, προκειμένου να διασφαλίσουν την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων για το 2013 και 2014 και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος εφέτος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν συγκεκριμένα βήματα, ώστε να υπάρξει έλεγχος σε υπερκοστολογήσεις στην Υγεία.

Ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος επί της περιουσίας και ο φορολογικός κώδικας μεταρρυθμίζονται και η αυτονομία και αποτελεσματικότητα της Γενικής Γραμματείας Εσόδων ενισχύονται, υπογραμμίζεται.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν, επίσης, να λάβουν μέτρα, ώστε η διοικητική μεταρρύθμιση να επανέλθει σε τροχιά με την ολοκλήρωση των σχεδίων για το προσωπικό μέχρι το τέλος του χρόνου, την ολοκλήρωση του σχεδίου κινητικότητας και την εκπλήρωση των συμφωνημένων στόχων για υποχρεωτικές απολύσεις.

Με την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να λάβουν περαιτέρω μέτρα για τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης των δύο τραπεζών-γέφυρες και την ολοκλήρωση της στρατηγικής για ένα τραπεζικό σύστημα που θα στηρίζεται σε 4 πυλώνες, όπως τονίζεται.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αποτελούν ένα περαιτέρω σημαντικό βήμα για τη διευκόλυνση της προσαρμογής και για να υπάρξει ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αποστολή συζήτησε επίσης με τις αρχές την πρόοδο στην ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής προστασίας συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης, τα οποία υποστηρίζονται από την Ε.Ε. και ένα πρόγραμμα για την πρόσβαση στην πρωτογενή περίθαλψη για τους μη ασφαλισμένους.

Η κυβέρνηση προετοιμάζει την απαιτούμενη νομοθεσία και θα καταθέσει νομοσχέδιο σύντομα στο κοινοβούλιο.

Όπως επισημαίνεται, οι ελληνικές αρχές προετοιμάζουν επίσης υπουργικές αποφάσεις και άλλες νομικές πράξεις για την εφαρμογή των δεσμεύσεων τους τις επόμενες μέρες.

Η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο δεν περιλαμβάνει προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και την τροφοδοσία, αλλά το θέμα αυτό το οποίο χαρακτηρίζεται σημαντικό για τις ελληνικές αρχές θα συνεχίσει να συζητείται με τους εκπροσώπους της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Αναμένεται από το Eurogroup και το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να εξετάσουν την έγκριση της αξιολόγησης τον Ιούλιο, καταλήγει η ανακοίνωση της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Facebook Comments