Σήμερα κατατίθενται οι προσφορές των ενδιαφερομένων, οι οποίες θα συνοδεύονται και με Business plan για την ανάπτυξη του Ταμιευτηρίου. Ηδη, η Alpha έχει διευκρινίσει ότι σε περίπτωση εξαγοράς του Ταμιευτηρίου, θα διατηρήσει τον αυτόνομο χαρακτήρα του, αναπτύσσοντάς το ως την Τράπεζα του απλού και μικρού αποταμιευτή, ρόλο που παραδοσιακά διατηρεί. Όμως, αντίστοιχες βλέψεις φαίνεται να έχουν και η Εθνική όπως και η Eurobank.

Κεφαλαιακή θέση

Είναι σαφές ότι η απόκτηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή θέση του ομίλου που θα κερδίσει τον διαγωνισμό, παράλληλα με τη διάθεση αυξημένης ρευστότητας. Κάθε ένας από τους ενδιαφερόμενους ομίλους έχει διαφορετικές ανάγκες κεφαλαίων, όλοι όμως έχουν ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί και αντιμετωπίζουν το Νέο ΤΤ ως ένα επιπρόσθετο κεφαλαιακό απόθεμα, που θα τους επιτρέψει τη γρηγορότερη απομάκρυνση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, βελτιώνοντας άμεσα τους κεφαλαιακούς τους δείκτες.

Εν τω μεταξύ, το ΤΤ έχει μειώσει σημαντικά το λειτουργικό του κόστος, καθώς πέραν της εφαρμογής μειώσεων στις αποδοχές του προσωπικού, υλοποίησε με επιτυχία ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που αφορούσε 650 περίπου εργαζομένους


Πειραιώς;

«Οι μνηστήρες» έχουν ήδη πάρει θέση και «χτενίζουν» τις προσφορές τους, ενώ δεν αποκλείεται να εμφανισθεί και νέος ενδιαφερόμενος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από τις τράπεζες Εθνική, Alpha Bank και Eurobank, μπορεί να καταθέσει προσφορά και η Τράπεζα Πειραιώς, αν και αυτό δεν επιβεβαιώνεται επισήμως, άλλωστε η Πειραιώς έχει ήδη υλοποιήσει πολλές εξαγορές μικρών και μεσαίων τραπεζών.

Το σίγουρο είναι τουλάχιστον σε ό,τι ίσχυε μέχρι αργά χθες το βράδυ, ότι τόσο η Εθνική όσο και η Alpha Bank δεν θέλουν να «χαρίσουν τη μάχη» για το ΤΤ. Αυτό σημαίνει ότι θα διεκδικήσουν με δυναμισμό την εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ακόμη και αν οι τροϊκανοί αφήνουν να εννοηθεί ότι η καλύτερη περίπτωση θα ήταν ο έλεγχος του Νέου ΤΤ να περάσει στον όμιλο Eurobank.

Κι ένα hedge fund…

Στο μεταξύ, την προηγούμενη εβδομάδα ζήτησε πρόσβαση στα στοιχεία του Ταμιευτηρίου ένα αμερικάνικο fund, το οποίο δεν είναι γνωστό τι πρόκειται να πράξει, αν θα καταθέσει προσφορά ή όχι. Πρόκειται για το επενδυτικό fund Oaktree Capital Management, που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 75 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση πάντως δεν φαίνεται να επιθυμεί να περάσει το Ττ σε χέρια hedge funds ή άλλων επενδυτικών κεφαλαίων του εξωτερικού, που προβαίνουν σε κινήσεις, κυρίως επιθετικού επενδυτικού χαρακτήρα. Αν και έχει ελάχιστες πιθανότητες να καταθέσει προσφορά, το εν λόγω fund συμμετείχε στην παρουσίαση για το Ταμιευτήριο.

Συνέργειες

Με το επιχείρημα της επίτευξης συνεργειών, η τρόικα και η Τράπεζα της Ελλάδος είναι πιθανό, σε θεωρητικό επίπεδο, να προκρίνουν την ιδιωτικοποίηση του Ταμιευτηρίου μέσω του ομίλου Eurobank. Σύμφωνα με τον συλλογισμό τους, ένα τέτοιο σενάριο είναι ευνοϊκό για το μέλλον της Eurobank, στην οποία σημειωτέον το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αποτελεί τον βασικό της μέτοχο, όπως συμβαίνει και με το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Η εξαγορά του υγιούς και ανακεφαλαιοποιημένου ήδη Ταμιευτηρίου αποτελεί ένα είδος «προικοδότησης» για τη Eurobank, ειδικά από τη στιγμή που το Ταμείο σκοπεύει σύντομα να προχωρήσει σε πώληση της συμμετοχής του, έστω και μερικής. Επισημαίνεται ότι, μετά το φθινόπωρο και πριν το τέλος του έτους αναμένεται να ξεκινήσει το ΤΧΣ το διερευνητικό ενδιαφέρον για την πώληση μέρους ή τμήματος της Eurobank.

 

ΧΣ

Facebook Comments