Μία αλλαγή της τελευταίας στιγμής στους όρους έκφρασης των οικονομικών προσφορών «απομακρύνει» την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank από την απόκτηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, εξέλιξη που δίδει προβάδισμα στη Eurobank.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις λίγες ώρες πριν «κλείσει» το βιβλίο των προσφορών (η προθεσμία για την υποβολή των προσφορών έληγε στις 19:00), το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), γνωστοποίησε μία αλλαγή στους όρους έκφρασης των οικονομικών προσφορών: Το τίμημα πρέπει να περιλαμβάνει μόνο μετοχές και όχι συνδυασμό με μετρητά.

Κάτι τέτοιο, όπως το ερμήνευαν οι ίδιες πηγές, σημαίνει τον αποκλεισμό της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank από τη διαδικασία, καθώς ΄τα δύο ιδρύματα αδυνατούν να καταβάλουν προσφορά, χωρίς τη συνεισφορά μετρητών και μόνο μέσω της ανταλλαγής μετοχών. Κατά αυτόν τον τρόπο, το Νέο Τ.Τ. ωθείται στα «χέρια» της Eurobank, κάτι που υπακούει, άλλωστε και στις επιδιώξεις της Τρόικας.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά το Σεπτέμβριο και πριν το τέλος του έτους, αναμένεται να ξεκινήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) το διερευνητικό ενδιαφέρον για την πώληση μέρους ή τμήματος της Eurobank.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η τράπεζα που θα αποκτήσει το Τ.Τ. θα ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή του θέση παράλληλα με τη διάθεση αυξημένης ρευστότητας. Oι ενδιαφερόμενοι όμιλοι αντιμετώπιζαν, εξ αρχής, το Νέο Τ.Τ., ως ένα επιπρόσθετο κεφαλαιακό απόθεμα που θα τους επιτρέψει τη γρηγορότερη και οριστική απομάκρυνση από το ΤΧΣ, βελτιώνοντας άμεσα τους κεφαλαιακούς τους δείκτες.

Να σημειωθεί, τέλος, πως τo Τ.Τ. έχει μειώσει σημαντικά το λειτουργικό του κόστος, καθώς πέραν της εφαρμογής μειώσεων στις αποδοχές του προσωπικού, υλοποίησε με επιτυχία πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που αφορούσε 650 περίπου εργαζομένους.

Δεσμευτικές προσφορές από όλες τις συστημικές τράπεζες

Όλες οι μεγάλες συστημικές τράπεζες υπέβαλαν τελικά προσφορά για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών του νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο πλαίσιο της διαδικασίας που έχει θέσει το ΤΧΣ.

Την υποβολή δεσμευτικών προτάσεων για το Τ.Τ. ανακοίνωσαν η Alpha Bank και η Eurobank.

Από την πλευρά της, η Εθνική Τράπεζα επιβεβαιώνει ότι υπέβαλε και αυτή προσφορά για την απόκτηση του Νέου Τ.Τ., ενώ και η Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέβαλε προσφορά για την απόκτηση του Τ.Τ..

Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Ιουλίου, ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση και μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Εξάλλου, το ΤΧΣ διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα που φέρουν τη διευθύνουσα σύμβουλο του Ταμείου, κυρία Αναστασία Σακελλαρίου να έχει υποβάλει την παραίτησή της.

Facebook Comments