Τον έλεγχο της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς απέκτησε η Cosco έναντι τιμήματος 368,5 εκατ. για το 67% του ΟΛΠ. Ο κινεζικός όμιλος κατέβαλε σήμερα στο ΤΑΙΠΕΔ το τίμημα για το 51% που ανέρχεται σε ποσό ύψους 280,5 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον 88 εκατ. κατατέθηκαν σε ειδικό σε λογαριασμό υπέρ του Δημοσίου για το υπόλοιπο 16% του μετοχικού κεφαλαίου που θα αποκτήσει μετά την ολοκλήρωση των επενδύσεων, τις οποίες έχει συμβατικά δεσμευτεί να υλοποιήσει. Υπενθυμίζεται πως η Cosco ανακοίνωσε στις αρχές Ιουλίου κατά την επίσκεψη Αλ. Τσίπρα στο Πεκίνο πως θα επενδύσει συνολικά 650 εκατομμύρια ευρώ και όχι μόνο τα 350 για τα οποία έχει συμβατικά δεσμευτεί.

Η μεταβίβαση του 51% έγινε μέσω Χρηματιστηρίου και το εν λόγω πακέτο πέρασε αμέσως μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης, την πανηγυρική έναρξη της οποίας κήρυξαν ο πρόεδρος της Cosco Shipping, Γουάν Μιν και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Σ. Πιτσιόρλας.

Το μεσημέρι αναμένεται να συγκροτηθεί το νέο διοικητικό συμβούλιο σε σώμα, αφού με εξαίρεση λίγα μέλη του σημερινού Δ.Σ., που θα παραμείνουν μέλη, τα υπόλοιπα έχουν ήδη παραιτηθεί και δεν απαιτείται έτσι η σύγκληση γενικής συνέλευσης.

Απαιτείται όμως η έγκριση των διορισμών στους οποίους θα προβεί ο νέος βασικός μέτοχος, από την επόμενη γενική συνέλευση των μετόχων, διαδικασία που θεωρείται πάντως τυπική υπόθεση.

H Cosco έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει έως το 2020 επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 293,7 εκατ. ευρώ, η ολοκλήρωση των οποίων είναι και προαπαιτούμενο για τη μεταβίβαση του άλλου 16%.

Facebook Comments