Στα απομνημονεύματά του για τον πόλεμο που έκανε στην Γαλατία ο Ιούλιος Καίσαρ αναφέρει σαν την κύρια αιτία που του επέτρεψε να νικήσει τους Γαλάτες το ότι σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό και σε κάθε σπίτι υπήρχε και από μία έως δύο φατρίες που αντιμάχονταν η μία την άλλη.  Το να μπορείς να διαιρείς τον αντίπαλο σου εκεί όπου βρίσκεις πρόσφορο έδαφος είναι πολύ μεγάλη ικανότητα. Για αυτόν τον λόγο η πολιτική του  διαίρει και βασίλευε κατέχει πρωταρχική θέση στα εγχειρίδια προπαγάνδας.

Την προπαγάνδα ήξεραν να την χρησιμοποιούν αριστοτεχνικά τα κομουνιστικά κόμματα απανταχού στον κόσμο γι αυτό να μην μας κάνει εντύπωση η ευχέρεια που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν. Όσο αυτό το κόμμα ήταν στο 3% η προπαγάνδα εφαρμοζόταν σε ένα μικρό και αυστηρά κομματικό ακροατήριο   από το 2012 όμως  εφαρμόζεται σε όλους μας ανεξαιρέτως. Ας παραλείψουμε τις υπόλοιπες μορφές και κατηγορίες της προπαγάνδας και ας σταθούμε μόνον σε αυτήν που αυτό το καλοκαίρι ασκείται απροκάλυπτα από όλον τον μηχανισμό της κυβέρνησης, αυτόν του διαίρει και βασίλευε.

Έτσι όπως είναι διαμορφωμένο το πολιτικό τοπίο τα δύο κύρια αντίπαλα κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ είναι φυσικά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Με αυτήν την πολιτική ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να αποδυναμώσει, όσο μπορεί, τους δύο κύριους αντίπαλους του ενόψει της διαφαινόμενης πτώσης του.  Στον χώρο του ΠΑΣΟΚ τα πράγματα για το ΣΥΡΙΖΑ φαίνονται σχετικά εύκολα, διότι υπάρχουν  δυνάμεις που αντιμάχονται με νύχια και με δόντια στις προσπάθειες διεύρυνσης του ΠΑΣΟΚ προς το Ποτάμι και το Κίνημα του Γ. Παπανδρέου.

Στην ΝΔ η κατάσταση είναι πολύ ποιό δύσκολη , αν και για την ώρα φαίνεται να τα καταφέρνουν καλά. Ας μην κρυβόμαστε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχουν δυο στρατόπεδα αυτό των «καραμανλικών» και αυτό των φιλελευθέρων. Είναι γνωστή  η στενή συναλλαγή που έχει ο Α. Τσίπρας με τον Κ. Καραμανλή, η ύπαρξη του Π. Παυλόπουλου  στην θέση του ΠτΔ και του Παπαγγελόπουλου στη θέση του αναπληρωτή υπουργού δικαιοσύνης το πιστοποιεί αυτό. Βέβαια η ΝΔ είναι κόμμα εξουσίας και δεν θα είναι τόσο εύκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ να προκαλέσει διαίρεση για αυτό προσπαθούν να αναστήσουν έναν πολιτικά τελειωμένο πρώην πρωθυπουργό προκαλώντας την πολυπόθητη διάσπαση.

Για να επαναφέρεις όμως των «καραμανλισμό» πρέπει να ρίξεις ένα ακριβό δόλωμα και το δόλωμα αυτό έχει ονοματεπώνυμο: Ανδρέας Γεωργίου. Προσπαθούν να δημιουργήσουν μία Ελληνική υπόθεση Ντρέιφους, εις βάρος ενός ανθρώπου που έχει αθωωθεί για τις ίδιες κατηγορίες, και όλο αυτό για να προσφέρουν ένα αριστερό συγχωροχάρτι στις αμαρτίες της περιόδου 2004-2009. Οι προσπάθειες για διάσπαση είναι συνεχείς ας μην ξεχνάμε το πρόσφατο κείμενο του Ν. Κακλαμάνη που καλεί τον Κ. Μητσοτάκη να πάρει ανοιχτά θέση στην υπόθεση του Α. Γεωργίου.  Για την ώρα ο πρόεδρος της ΝΔ αποφεύγει γιατί ξέρει ότι η σύνταξη του με το καραμανλικό μπλοκ σε αυτό το θέμα θα συνιστά επικύρωση της «αριστερής δικαιοσύνης» και τότε για τί αντιπολίτευση θα μιλάμε; Ποιόν αντι-Τσίπρα θα προσμένουμε;  Πού θα είναι ο φιλελευθερισμός;

Βέβαια όλα αυτά τα προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που βουλιάζει και ας ελπίζουμε ότι ο χρόνος δεν θα τους επιτρέψει να ολοκληρώσουν το διαλυτικό τους έργο.                                                                                                                                                  

Facebook Comments