Περί τα δεκαπέντε στελέχη, μη εκτελεστικά κυρίως, μέλη των υφιστάμενων διοικητικών συμβουλίων των ελληνικών τραπεζών, αναμένεται έως τα τέλη Σεπτεμβρίου να παραδώσουν τη σκυτάλη στα νέα πρόσωπα που θα επιλεγούν από τον SSM για να συγκροτήσουν τις νέες διοικήσεις τριών, κατά κύριο λόγο, συστημικών τραπεζών.

Αν και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι επικεφαλής που θα επιλεγούν για την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, που είναι οι δύο που έλαβαν και κρατική χρηματοδότηση στο πλαίσιο της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης, οι αλλαγές δεν εξαντλούνται εκεί, καθώς ανατροπές θα υπάρξουν σχεδόν σε όλη τη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων.

Τα πρόσωπα που θα καλύψουν τις θέσεις του διευθύνοντος συμβούλου και του προέδρου στην Τράπεζα Πειραιώς βρίσκονται στην κορυφή του ενδιαφέροντος, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για ανατροπή και στις δύο νευραλγικές θέσεις στη τράπεζα, ενώ στην Εθνική Τράπεζα η αναζήτηση περιορίζεται στη θέση του προέδρου, καθώς αποχωρεί, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η κ. Λούκα Κατσέλη.

Παρότι οι πληροφορίες είναι λιγοστές, τα ονόματα που έχουν έρθει στο προσκήνιο για τις θέσεις των προέδρων σε Εθνική και Πειραιώς αντίστοιχα προέρχονται από τον ελληνικό χώρο, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν μέχρι σήμερα σαφείς ενδείξεις για τις προθέσεις του SSM και το κατά πόσο τελικώς τα πρόσωπα που θα επιλεγούν θα είναι από την εγχώρια αγορά στελεχών ή θα προκριθούν ξένοι.

Η διαδικασία, πάντως, προβλέπει ότι θα υπάρξει short list για τα πρόσωπα που θα επιλεγούν από τις επιτροπές ανάδειξης υποψηφίων των τραπεζών. Το ΤΧΣ θα κρίνει εάν τα προτεινόμενα πρόσωπα πληρούν τα κριτήρια του νόμου, ενώ ο SSM θα αξιολογήσει την καταλληλότητα των προσώπων.

Σε αντίθεση με τις αλλαγές που δρομολογούνται σε Εθνική και Πειραιώς, αμετάβλητο φέρεται να μένει το διοικητικό σχήμα της Eurobank, ενώ πιο ευέλικτο καθεστώς φέρεται να διεκδικεί η Alpha Bank σε ό,τι αφορά τη διατήρηση των τεσσάρων εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Η ίδια διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τις συστημικές τράπεζες θα ακολουθηθεί και για την Τράπεζα Αττικής, η οποία, παρότι μη συστημική, παραμένει στην αιχμή του ενδιαφέροντος αναφορικά με τις διοικητικές αλλαγές και δη την επιλογή διευθύνοντος συμβούλου, αλλά και αναφορικά με το γενικότερο μέλλον της τράπεζας.

Συνδυαστικά με τις αλλαγές στις κορυφαίες θέσεις, οι οποίες θα κριθούν μέχρι την τελευταία στιγμή, αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι οι ριζικές αλλαγές στη σύνθεση των μη εκτελεστικών μελών των διοικητικών συμβουλίων, που αναδιαρθρώνονται εκ βάθρων με την απομάκρυνση των προσώπων που προέρχονται από το χώρο των επιχειρήσεων. Τα νέα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν τα νέα διοικητικά συμβούλια θα προέλθουν από τον χώρο του ελεγκτικού και συμβουλευτικού κλάδου και, σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου, θα πρέπει να διαθέτουν διεθνή τραπεζική εμπειρία.

Τα ίδια πρόσωπα θα προΐστανται, άλλωστε, και σε καίριες επιτροπές για τη λειτουργία των τραπεζών, όπως οι επιτροπές αμοιβών, προαγωγών, δανείων, audit, risk management κ.λπ., ό,τι δηλαδή αφορά την καθημερινότητα της τραπεζικής λειτουργίας, με το κέντρο βάρους να πέφτει στην αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων. Με αυτό το δεδομένο, ο αριθμός των νέων μελών στα διοικητικά συμβούλια υπολογίζεται περί τα δεκαπέντε νέα στελέχη, τα οποία θα προέλθουν είτε από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό.

 

Facebook Comments