Η επιστροφή της ανάπτυξης του ΑΕΠ σε θετικό έδαφος, ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών, ωστόσο ο νέος γύρος λιτότητας που επιβλήθηκε το καλοκαίρι στην Ελλάδα δεν αφήνει πολλά περιθώρια για πανηγυρισμούς, καθώς θα βαρύνει την ανάπτυξη στα επόμενα τρίμηνα, προειδοποιεί η Citigroup σε νέο της note σχολιάζοντας τα τελευταία οικονομικά στοιχεία.

Όπως σημειώνει, το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση στο β’ τρίμηνο του έτους, που αποτελεί την ταχύτερη τριμηνιαία αύξηση από το τρίτο τρίμηνο του 2014, σαφώς βελτιωμένο από το -0,1% στο α’ τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ την Παρασκευή.

Η Citi τονίζει ότι το τριμηνιαίο κέρδος του ΑΕΠ ήταν πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς οι οποίες μιλούσαν για συρρίκνωση 0,2%. Σε ετήσιους όρους, το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1% στο β’ τρίμηνο, από -1,2% το α’ τρίμηνο και -0,2% το 2015.

Η αμερικάνικη τράπεζα επισημαίνει πως παρόλο που τα στοιχεία αναμένεται να αναθεωρηθούν στις 29 Αυγούστου, τα δεδομένα δείχνουν μια αισθητή χαλάρωση της οικονομικής αδυναμίας της Ελλάδας στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2016. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, ενώ η χαλάρωση των capital controls και η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας θα βοηθήσουν το ΑΕΠ, ο ρυθμός επέκτασης αναμένεται να… παραπατήσει μπροστά από το νέο γύρο των μέτρων δημοσιονομικής λιτότητας (συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του ΦΠΑ) που εφαρμόστηκαν πρόσφατα, τα σημάδια επιβράδυνσης στις τουριστικές αφίξεις και την αβεβαιότητα που σχετίζεται με το Brexit.

 

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments