Με βάση την κοινή λογική, η σκόνη που «σήκωσε» το Brexit θα έπρεπε να έχει κατακαθίσει και η νέα κυβέρνηση της Τεράζα Μέι να έχει ήδη εκπονήσει προσχέδιο για το ποια πολιτική θα ακολουθήσει στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες. Αντ΄ αυτού οι τρείς αρμόδιοι Υπουργοί επιδίδονται σε έναν εμφύλιο πόλεμο για το ποιος θα έχει περισσότερες αρμοδιότητες. Ο Λίαμ Φόξ, επικεφαλής στο νέο υπουργείο Εξωτερικού Εμπορίου, απέστειλε επιστολή στον Μπόρις Τζόνσον υπουργό Εξωτερικών, με την οποία του ζητά να του παραχωρήσει την αρμοδιότητα του εκπροσώπου σε ζητήματα εμπορίου, που ανέκαθεν ανήκει στον εκάστοτε επικεφαλής του Foreign Office. Ο Μπόρις Τζόνσον αρνείται να το κάνει. Ως πρώτος τη τάξει υπουργός, αξίωμα που μοιράζεται με τον υπουργό Οικονομικών Φίλπ Χάμοντ, ο Μπόρις Τζόνσον επιμένει ότι έχει το αποκλειστικό προνόμιο να εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό σε όλους τους τομείς.

Άμεση ή ανώδυνη έξοδος;

Η αντιπαράθεση θα ήταν άνευ ουσίας αν τους δύο άνδρες δεν χώριζε βαθύ χάσμα στο πως αντιλαμβάνονται τις μελλοντικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρώπη. Ο Λίαμ Φόξ είναι σκληροπυρηνικός αντιευρωπαϊστής και θέλει την εδώ και τώρα έξοδο, καθώς και την αποχώρηση της Βρετανίας και από την ΕΕ. Αντιθέτως, ο Μπόρις Τζόνσον, ανήκει στη σχολή της Τερίζα Μέι, που θέλει την όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη έξοδο και την διατήρηση στενών εμπορικών σχέσεων με την ΕΕ. Από την άλλη πλευρά, ο υπερυπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, αδυνατεί να συγκεντρώσει τους 1.000 εμπειρογνώμονες που θα αναλάβουν το πρακτικό κομμάτι της διαπραγμάτευσης. Προς το παρόν διαθέτει μόνο τους 100 μονίμους συμβούλους σε διάφορα υπουργεία που γνωρίζουν τα κοινοτικά ζητήματα.

Πρόκειται για τραγέλαφο, που δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε, ότι στιγματίζει την εικόνα της χώρας. Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν, ότι όλο αυτό το χάος είναι σχέδιο της Τερίζα Μέι ώστε να αναβάλει όσο το δυνατόν περισσότερο την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της ΕΕ. Δεν είναι τυχαία η αποκάλυψη των Times του Λονδίνου, οι οποίοι επικαλούμενοι αξιωματούχους της κυβέρνησης, έγραψαν ότι Brexit δεν πρόκειται να υπάρξει στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Facebook Comments