Την αναγκαιότητα περιορισμού της πολιτικής αβεβαιότητας γύρω από το Brexit υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της 21ης Ιουλίου, τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ταυτόχρονα, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ τονίζουν ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να διαμορφώσει ένα «ξεκάθαρο όραμα» τόσο για το μέλλον της Ένωσης, όσο και για την περαιτέρω υλοποίηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Σχετικά με την οικονομία, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας δηλώνουν έτοιμοι και ικανοί να δράσουν εκ νέου – εάν χρειαστεί – προκειμένου να επιτευχθούν όλοι οι νομισματικοί στόχοι της Ευρωζώνης.

Επαναλαμβάνουν μάλιστα, ότι εκτός της «χαλαρής» νομισματικής πολιτικής, απαιτείται η ενεργοποίηση και άλλων μορφών παρεμβάσεων, όπως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να ισχυροποιηθεί η ανάκαμψη της οικονομίας.

«Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση της παραγωγικότητας και στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» τονίζουν και καλούν τις εθνικές κυβερνήσεις να επενδύσουν στον τομέα των υποδομών. «Οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να στηρίζουν την ανάκαμψη και να διαθέτουν ένα φιλο-αναπτυξιακό πρόσημο» προσθέτουν.

Ειδική μνεία γίνεται τέλος, και στον πληθωρισμό, με τα πρακτικά της ΕΚΤ να καταδεικνύουν ότι παρά τις ανοδικές τάσεις των τελευταίων μηνών – λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου – δεν υπάρχουν αξιόπιστες και εμφανείς τάσεις βελτίωσης. Ο πληθωρισμός συνιστά μία διαρκή πηγή ανησυχίας για την ΕΚΤ, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Facebook Comments