Στο 1,1 δισ. ευρώ ανήλθαν τον Ιούλιο οι αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς ιδιώτες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ). Υπό την απειλή της απώλειας των κεφαλαίων που εκταμίευσε η Ελλάδα για τον σκοπό αυτό, το υπουργείο Οικονομικών και οι αρμόδιοι φορείς του Δημοσίου φαίνεται ότι έσπευσαν να εξοφλήσουν μέρος των κρατικών οφειλών, οι οποίες ωστόσο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ και της ΤτΕ, τον Ιούλιο επέστρεψαν στην αγορά και σε ιδιώτες 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων:

Αναλυτικότερα, από το ποσό που έχει καταβληθεί τον Ιούνιο με την υποδόση που αποδεσμεύτηκε με την 1η αξιολόγηση, ύψους 7,5 δισ., οι προβλεπόμενες ροές των πληρωμών ήταν οι ακόλουθες:

  • 500 εκατ. μέσα στον Ιούνιο και 800 εκατ. για τον Ιούλιο. Ωστόσο, τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι τον Ιούλιο καταβλήθηκε το ποσό του 1,1 δισ. σωρευτικά
  • 500 εκατ. για τον Αύγουστο
  • 800 εκατ. για τον Σεπτέμβριο.

Εφόσον, ολοκληρωθεί η υπο-αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου και καταβληθεί η υπο-δόση των 2,8 δισ. ευρώ, οι επόμενες καταβολές είναι:

  • 800 εκατ. τον Οκτώβριο
  • 800 εκατ. τον Νοέμβριο και
  • 200 εκατ. τον Δεκέμβριο.

Συνολικά, δηλαδή, έως το τέλος του έτους εφόσον οι αξιολογήσεις ολοκληρωθούν στην ώρα τους, στην αγορά θα «πέσουν» 4,4 δισ. ευρώ.

Επίσης, μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2017, είναι προγραμματισμένες οι εκταμιεύσεις 1,3 δισ. ευρώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς και επιπλέον 1 δισ. ευρώ στο β τρίμηνο, οπότε και ολοκληρώνεται και αυτός ο κύκλος διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Facebook Comments