Να αρνηθεί το χρηματικό έπαθλο που του αναλογεί, ύψους 8,25 εκατομμυρίων δολαρίων, αποφάσισε ένας από τους δύο πληροφοριοδότες που συνέβαλαν στην αποκάλυψη των λογιστικών απατών της Deutsche Bank στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Τα στοιχεία που διέρρευσαν οι πληροφοριοδότες επέτρεψαν στις αμερικανικές Αρχές να επιβάλουν πρόστιμο 55 εκατομμυρίων δολαρίων στην Deutsche Bank, χωρίς όμως να ασκηθούν διώξεις εναντίον οποιουδήποτε στελέχους της τράπεζας.

Έτσι, ένας από τους δύο πληροφοριοδότες, ο Έρικ Μπεν-Αρτζί, αποφάσισε να αρνηθεί το μερίδιό του από το χρηματικό βραβείο, καταγγέλλοντας ότι τα μεγαλοστελέχη που ήταν υπεύθυνα για την απάτη δεν τιμωρήθηκαν, με συνέπεια οι αθώοι μέτοχοι να καλούνταν να επωμισθούν το βάρος του προστίμου.

«Δεν θα συμμετάσχω στην καταλήστευση των ανθρώπων που είχε προσληφθεί να προστατεύω», διαμήνυσε ο κ. Μπεν-Αρτζί σε ένα ιδιαίτερα αιχμηρό άρθρο γνώμης που υπογράφει στους «Financial Times». «Πρέπει να προστατεύουμε τους μετόχους από τα λάθη που κάνουν εκτελεστικά στελέχη».

Ο κ. Μπεν-Αρτζί αφήνει μάλιστα να εννοηθεί ότι οι στενές σχέσεις ανάμεσα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και τη Deutsche Bank, με στελέχη της μίας πλευράς συχνά να στρατολογούνται από την άλλη, έπαιξε ρόλο στην απόφαση να μην τιμωρηθούν συγκεκριμένα οι πραγματικοί υπαίτιοι της απάτης.

«Σε αυτή την περίπτωση, κορυφαίοι νομικοί της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είχαν υπηρετήσει σε ανώτερες θέσεις στην τράπεζα, και μπαινόβγαιναν σε κορυφαία πόστα της Επιτροπής ακόμα κι ενώ η έρευνες για κακές πρακτικές στη Deutsche Bank βρίσκονταν σε εξέλιξη», υποστηρίζει στο άρθρο του ο κ. Μπεν-Αρτζί.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Deutsche Bank δεν έχουν προβεί σε κάποια επίσημη τοποθέτηση.

Facebook Comments