Δύο δόσεις, συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να καταβάλει τον Σεπτέμβριο η Ελλάδα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο πλαίσιο της αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει από το ΔΝΤ τα τελευταία χρόνια.

Ο Σεπτέμβριος είναι «χαλαρός» μήνας, με τα κρατικά ταμεία να μη φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα, ενώ γενικότερα μέχρι τα τέλη του έτους εκτιμάται ότι δεν θα προκύψει ζήτημα με την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους δανειστές του. Το μεγάλο «αγκάθι» είναι τον Φεβρουάριο, όταν στις 27 του μήνα η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει 1,6 δισ. ευρώ. Ποσό το οποίο εκτιμάται ότι δεν θα είναι εύκολο να διατεθεί αν δεν έχει κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος και δεν έχει εκταμιευθεί η δόση που θα συνδέεται με τη συγκεκριμένη αξιολόγηση.

Μάλιστα, στελέχη με γνώση της κατάστασης θεωρούν ότι η 27η Φεβρουαρίου είναι ουσιαστικά η καταληκτική προθεσμία για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Κι αυτό, γιατί η έως τώρα εμπειρία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών έχει αποδείξει ότι οι διαβουλεύσεις διαρκούν έως ότου εξαντληθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους και αρχίσουν να εμφανίζονται τα «σύννεφα» της χρεοκοπίας πάνω από τη χώρα.

Πάντως, τόσο η κυβέρνηση όσο και η Κομισιόν έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν μέχρι το τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για την αξιολόγηση, αλλά και για το χρέος. Το μήνυμα αυτό έστειλε, άλλωστε, και ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος, Π. Μοσκοβισί, κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί στους κόλπους των θεσμών που πιστεύουν ότι η διαπραγμάτευση θα κρατήσει έως την «τελευταία στιγμή», καθώς θεωρούν ότι τα μέτωπα είναι πολλά και δύσκολα. Υπενθυμίζεται ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, ενώ αβέβαιος είναι και ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Facebook Comments