Η πρόσφατη διόρθωση στα χρηματιστήρια θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως ευκαιρία από τους επενδυτές για να αποκτήσουν έκθεση στις μετοχές, καθώς η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων και η εικόνα της κερδοφορίας υποστηρίζουν την στροφή στο ρίσκο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της JPMorgan.

Οι ανησυχίες σχετικά με το πρόγραμμα τόνωσης της Fed έχει δει τις αποδόσεις των ομολόγων να εκτοξεύονται και τις μετοχές να πέφτουν. Ωστόσο η JPMorgan πιστεύει ότι η προοπτική των ακόμη υψηλότερων αποδόσεων στα ομόλογα είναι καλό νέο για τις μετοχές σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς οι επενδυτές θα φύγουν από τα ομόλογα.

«Πιστεύουμε ότι η ανατιμολόγηση των αποδόσεων των ομολόγων είναι στην πραγματικότητα μια θετική εξέλιξη για τις μετοχές, καθώςτελικά οδηγεί σε εκροές από αυτήν την κατηγορία assets – με τις μετοχές να είναι ο μεγάλος κερδισμένος» τονίζουν οι στρατηγικοί αναλυτές της JP Morgan.

Παράλληλα αναφέρουν ότι ο πρόσφατος κύκλος υποβαθμίσεων της κερδοφορίας των εταιρειών, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δύο χρόνια, θα μπορούσε να πλησιάζει στο τέλος του.

Η JPMorgan δηλώνει επίσης «υπέρ» των κυκλικών μετοχών που είναι εκτεθειμένες στις μεταβολές της αισιοδοξίας γύρω από τις οικονομικές συνθήκες, όπως οι μετοχές των κλάδων της αυτοκίνητοβιομηχανίς, των ΜΜΕ και των ταξιδίων, καθώς η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων είναι «κατηγορηματικά υποστηρικτική» προς τους συγκεκριμένους κλάδους.

Η επενδυτική τράπεζα εντοπίζει τους κλάδους των χημικών, των κεφαλαιουχικών αγαθών, των αγαθών διαρκείας και των τροφίμων & ποτών, ως τους πιο «επικίνδυνους» κλάδους, καθώς οι αποτιμήσεις τους είναι ήδη «τραβηγμένες» και οι προβλέψεις για την κερδοφορία τους είναι υπερβολικά υψηλές.

Η Goldman Sachs από την πλευρά της βλέπει περαιτέρω κέρδη για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 και είναι σχετικά αισιόδοξη για τις προοπτικές των βρετανικών μετοχέών, καθώς, όπως τονίζει η ευρωπαϊκή περιφέρεια δείχνει δειλά σημάδια οικονομικής ανάκαμψης.

Η ομάδα της Goldman θέτει τον εξάμηνο του δείκτη Stoxx 600 στις 320 μονάδες και τον 12άμηνο στις 340 μονάδες. Όπως τονίζει από τα τέλη του έτους, εκτιμά ότι η Ευρώπη θα είναι μια μικρότερη πηγή αποσταθεροποίησης για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές αν και δεν θα είναι μια πηγή θετικών καταλυτών. Η τράπεζα επισημαίνει ότι το σοκ από τις ιταλικές εκλογές και την Κύπρο, παρέμεινε ως επί το πλείστον τοπικό και η περιοχή στο σύνολό της εξακολούθησε να συρρικνώνεται ελαφρώς κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, όμως τον τελευταίο καιρό κατέστη δυνατόν να δημιουργηθεί μια ελαφρώς πιο αισιόδοξη ιστορία για την περιοχή της ευρωζώνης.

Η Goldman στηρίζει επίσης τις βρετανικές μετοχές τονίζοντας πως τα στοιχεία δείχνουν μια βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στη Βρετανία και προσθέτει ότι μετοχές μπορεί να λάβουν μια επιπλέον ώθηση από ένα νέο γύρο νομισματικής χαλάρωσης από το νέο διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney.

«Χρησιμοποιήστε την αδυναμία στην ηπειρωτική Ευρώπη για να αγοράσετε μετοχές», συμβουλεύει από την πλευρά της η Credit Suisse. Η αδυναμία στις ευρωπαϊκές μετοχές θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για αγορές, καθώς η Ευρώπη είναι ισχυρότερη σήμερα από ό, τι ήταν κατά την έναρξη των προηγούμενων κρίσεων, ενώ η Πορτογαλία – αντίθεση με την Ελλάδα – έχει ακολουθήσει στενά τις απαιτήσεις της τρόικας και είναι πιθανό να πάρει περισσότερη βοήθεια, λέει η Credit Suisse.

Η αγορά εφησυχάστηκε σχετικά με την κλίμακα της μόχλευσης στην περιφέρεια και παράβλεψε την οπισθοδρόμηση γύρω από τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού κλάδου. Ωστόσο, είναι πολύ απίθανο η σημερινή κατάσταση να οδηγήσει σε μία Grexit-τύπου εξέλιξη , όπως τονίζουν οι αναλυτές του οίκου.

Facebook Comments