Για στημένο παιχνίδι μιλούν τραπεζικά στελέχη μετά το χθεσινό θρίλερ της κατάθεσης προσφορών για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από τις τράπεζες Eurobank, Εθνική και Alpha, το οποίο έρχεται να προστεθεί πάνω στον ορυμαγδό των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Η αιφνίδια αλλαγή των όρων συμμετοχής στο διαγωνισμό του Τ.Τ., της πλέον ανακεφαλαιοποιημένης τράπεζας, «καθαρής» από λειτουργικά κόστη και με καταθέσεις άνω του 1 δισ. ευρώ, έχει προκαλέσει γκρίνια και δημιουργεί αμφιβολίες στους ξένους επενδυτές κατά πόσο μπορούν να συμμετάσχουν στο Χ.Α. και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που φρενάρει τους ξένους επενδυτές στο Χ.Α. και που η συμμετοχή τους πλέον διαμορφώνεται σε επίπεδα αισθητά χαμηλότερα του 50%. Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι επενδυτές απέχουν και θα εξακολουθούν να απέχουν όσο δεν προωθούνται οι διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, τη στιγμή που περισσότερο από 1,3 εκατομμύρια άτομα καταγράφονται στις λίστες της ανεργίας.

Δόση

Το κούρεμα της δόσης αποτελεί έναν ισχυρό λόγο για τη χθεσινή πτώση της αγοράς, όπου εμμέσως οι δανειστές έθεσαν ζήτημα αξιοπιστίας, κουρεύοντας τα 8,1 δισ. ευρώ σε 6,8 δισ. ευρώ. Παράλληλα, έθεσαν ζήτημα επίτευξης στόχων και μάλιστα άμεσα για τις μετακινήσεις στο Δημόσιο ή τις απολύσεις, προκειμένου να καταβάλλονται οι υποδόσεις των 6,8 δισ. ευρώ. Η πρωτοβουλία αυτή των Γερμανών, όπως σχολιάζουν τραπεζικές πηγές είχαν διττό χαρακτήρα.

Από τη μία να κρατήσουν σε εγρήγορση την ελληνική κυβέρνηση, απομακρύνοντας ταυτόχρονα τη διενέργεια εκλογών, όπως παρά λίγο να γίνουν με αφορμή την ΕΡΤ και από την άλλη, η Γερμανία να πάει χωρίς το ελληνικό πρόβλημα στις δικές της εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Μάλιστα, κοινοτικές πηγές ανέφεραν σε Ελληνικά μέσα ενημέρωσης ότι αν καταβάλλονται τμηματικά οι δόσεις, η κυβέρνηση δεν θα έχει την ευχέρεια να πραγματοποιήσει εκλογές το φθινόπωρο. Επιπλέον, οι διαρθρωτικές κινήσεις στο Δημόσιο θα πρέπει να γίνουν μέσα στο καλοκαίρι και όχι από τον Σεπτέμβριο, όσο υπάρχει η ραστώνη του θέρους και τα αντανακλαστικά της κοινής γνώμης είναι χαμηλά.

Short Selling

Άλλος σημαντικός λόγος για τη χθεσινή πτώση είναι η επικείμενη απελευθέρωση του short selling στις τραπεζικές μετοχές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένεται να λάβει τη σχετική απόφαση στην συνεδρίασή της, αύριο Πέμπτη. Πάντως, εκτιμάται από χρηματιστηριακές πηγές ότι κάποια funds από χθες ξεκίνησαν τις ανοικτές πωλήσεις σε μιά σειρά από μετοχές του 25άρη προκειμένου να τεστάρουν τις δυνάμεις και τις αντοχές του συστήματος…

ΙΟΒΕ

Επιβαρυντικά, επίσης, λειτούργησαν οι δυσοίωνες ως προς την ύφεση και την ανεργία προβλέψεις του ΙΟΒΕ. Μεταξύ άλλων προβλέπεται επιδείνωση της ύφεσης μέχρι 5% και της ανεργίας μέχρι το 27,8%.


Μοrgan Stanley

Επιπρόσθετα, η αγορά ανησύχησε από την υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων εκ μέρους της Morgan Stanley σε ουδέτερη σύσταση. Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος δηλώνει ότι ανησυχεί πως η έλλειψη ενός θετικού momentum στο εσωτερικό της χώρας, σε συνδυασμό με την παγκόσμια μεταβλητότητα των αγορών, θα διατηρήσει τα ομόλογα υπό πίεση. Παρά το γεγονός ότι θεωρεί θετική τη λήψη της δόσης, υπογραμμίζει ότι δεν έχει ξεπεραστεί το πολιτικό ρίσκο για την Ελλάδα, ενώ παραμένουν σαφή ερωτήματα για αποκλίσεις στους στόχους του προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό, η Morgan Stanley υποβαθμίζει τη δίκαιη τιμή για τα ελληνικά ομόλογα στο 47,5% από 52,5% και σημειώνει ότι και το warrant του ΑΕΠ μοιάζει ακριβό.

Και σα να μην έφταναν αυτά η κυβέρνηση μέσα σε ένα εξάμηνο ανεβάζει το φόρο στις συναλλαγές σε τρία τοις χιλίοις από δύο τοις χιλίοις που είχε ψηφιστεί στο προηγούμενο φορολογικό νομοσχέδιο…

 

ΧΣ

Facebook Comments