Η Ελλάδα συνεχίζει να εκπλήσσει τους εταίρους της στην Ευρωζώνη και τις αγορές με τις καλές της επιδόσεις στη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, η τρόικα συνεχίζει να διακατέχεται από εμμονές στη διαπραγμάτευση, υπογραμμίζει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της.

Η τράπεζα επικαλείται πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ όπου η Ελλάδα εμφανίζεται, όπως επισημαίνει, αναμφισβήτητα και με διαφορά η χώρα με την εντυπωσιακότερη πρόοδο σε όλους αυτούς τους τομείς προσαρμογής.

Παρ’ όλα αυτά, στις διαπραγματεύσεις για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. του Μαρτ.΄13, η Τρόικα εξακολουθεί να έχει εμμονές σε θέματα μικρότερης εμβέλειας και να επιβαρύνει δυσανάλογα το οικονομικό κλίμα. Κανείς, όμως, δεν έχει το δικαίωμα να παίζει παιχνίδια σε βάρος της ελληνικής οικονομίας. Ιδίως όταν, στην σημερινή συγκυρία η δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίζεται με ρυθμό πολύ καλύτερο του αναμενομένου.

Το 2μηνο Ιαν.-Φεβ.΄13 καταγράφεται σημαντική υπερκάλυψη των στόχων υλοποίησης του Π2013, με πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 463,0 εκατ. στην Κεντρική Κυβέρνηση (ΚΚ), έναντι πλεονάσματος 367 εκατ. το αντίστοιχο 2μηνο του 2012, και έναντι του στόχου για πρωτογενές έλλειμμα € 1,33 δις.

Δημιουργείται επομένως θετική διαφορά από τον στόχο για το πρωτογενές ισοζύγιο της Κεντρικής Κυβέρνησης ύψους 1,82 δις. από το 1ο 2μηνο του έτους. Η διαφορά αυτή κατά ένα μέρος οφείλεται στις μειωμένες σε σχέση με το στόχο επιστροφές φόρων (κατά 393 εκατ.) και στο μειωμένο σε σχέση με το στόχο έλλειμμα του ΠΔΕ (το οποίο ήταν πλεονασματικό στα € 605 εκατ., έναντι στόχου για έλλειμμα € 170 εκατ.). Ωστόσο, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, η θετική διαφορά στο 1ο 2μηνο του 2013 οφείλεται και πάλι στη μεγάλη μείωση των πρωτογενών δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού (Τ.Π.) κατά € 897 εκατ.

Οι ανωτέρω εξαιρετικά εντυπωσιακές επιδόσεις της Ελλάδος επιτεύχθηκαν με μεγάλο κόστος για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, όπως προκύπτει και από την πτώση του ΑΕΠ της χώρας κατά -6,4% (4ο 3μηνο.’12: -5,7%) και από την αύξηση της ανεργίας στο 24,4% του εργατικού δυναμικού το 2012 (Δεκ.’12: 26,6%), με βάση τις πρόσφατες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ.

Ωστόσο, η πτώση του ΑΕΠ και η αύξηση της ανεργίας το 2012 σημειώθηκαν υπό την επίδρασηεξαιρετικά δυσμενών οικονομικών και πολιτικών συνθηκών (διακράτηση δόσεων δανειακής ενίσχυσης και απειλή εξόδου της χώρας από τη ΖτΕ, καταποντισμός του οικονομικού κλίματος και μεγάλη απώλεια καταθέσεων λόγω και της πολιτικής αστάθειας, δραστικός περιορισμός των επενδύσεων που εξαρτώνται από το κράτος και των επιχορηγήσεων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ και των χρηματοδοτήσεων από την ΕΤΕπ, κ.ά.).

Οι ανωτέρω αρνητικοί παράγοντες έχουν πλέον πάψει να επενεργούν στην οικονομία. Αντίθετα, το 2013 έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην έγκαιρη ανάκαμψη της οικονομίας και στην αντιστροφή της τάσης μείωσης των επενδύσεων και της απασχόλησης. Ήδη, υπογραμμίζει η τράπεζα, σημειώνονται οι ακόλουθες ενθαρρυντικές εξελίξεις και στην πραγματική οικονομία:

α) Η παραγωγή της μεταποιητικής βιομηχανίας σημείωσε θετική αύξηση κατά 1,9% σε ετήσια βάση στο 4ο 3μηνο του 2012, ενώ και η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία του τομέα της βιομηχανίας γενικά ήταν αυξημένη κατά 2,3% σε ετήσια βάση (σε σταθερές τιμές 2005) στο 4ο 3μηνο.’12.

Επίσης, τον Ιαν.’13 η παραγωγή της μεταποιητικής βιομηχανίας σημείωσε μικρή πτώση κατά -2,4%, με αύξηση της παραγωγής στα μη μεταλλικά ορυκτά κατά 37,5%, στα ποτά κατά 0,4%, στα ήδη ένδυσης κατά 11,3%, στα δέρματα-ήδη υπόδησης κατά 9,3% στον τομέα του ξύλου και φελλού κατά 1,0%, στο χαρτί και στα προϊόντα από χαρτί κατά 4,3% και με ελάχιστη πτώση της παραγωγής κατά -1,1% στον κρίσιμο τομέα των τροφίμων. Σε κάθε περίπτωση, η μικρή πτώση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιαν.’2013 αναμένεται να αντιστραφεί στους επόμενους μήνες με κινητήριο μοχλό τις εξαγωγές και δεν σηματοδοτεί μεγάλη πτώση του ΑΕΠ στο τρέχον έτος.

β) Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,7% (σε σταθερές τιμές του 2005) στο 4ο 3μηνο.’12 (2012: +1,8%) και η αυξητική τους πορεία συνεχίστηκε τον Ιαν.’12 με αύξησή των εξαγωγών χωρίς καύσιμα κατά 3,0% σε ετήσια βάση, μετά την αύξησή τους κατά 5,7% τον Ιαν.’12 και κατά 28,6% τον ιαν.’11. Το σημαντικό είναι ότι νέα αύξηση κατά 1,9% σε ετήσια βάση σημειώθηκε και στις εισαγωγές αγαθών χωρίς πετρελαιοειδή, μετά την αύξησή τους κατά 1,8% και στο 4ο 3μηνο.’12.

Η αύξηση των εισαγωγών αγαθών χωρίς πετρελαιοειδή στο 4ο 3μηνο.’12 δεν είναι συμβατή με την εκτιμηθείσα πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά -9,62% και των επενδύσεων κατά -10,3% στο ίδιο 3μηνο. Από την άλλη πλευρά, η αύξηση των εισαγωγών αγαθών χωρίς πετρελαιοειδή τον Ιαν..’13 δεν είναι συμβατή με νέα μεγάλη πτώση της εγχώριας ζήτησης στο 1ο 3μηνο.’13.

Facebook Comments