Το γύρισμα της αγοράς από τις 860 μονάδες στα όρια των 810 μονάδων χθες και κυρίως το απότομο ενδοσυνεδριακό γύρισμα της Τρίτης, κατέδειξε ότι η τρέχουσα χρηματιστηριακή συγκυρία δεν ενδείκνυται για… παλικαρισμούς. Και ειδικά σε ημέρες που τη μία ο τζίρος ξεπερνάει τα 50 εκατ. ευρώ και την άλλη… «μετά βίας» αγγίζει τα 40 ή τα 45 εκατ. ευρώ.

«Η αγορά έχει αποτιμήσει σε μεγάλο βαθμό τις δυσκολίες και τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας», παρατηρεί ο υπεύθυνος συναλλαγών της Beta Χρηματιστηριακή κ. Τ. Ζαμάνης, προσθέτοντας ότι, «για κάποιον που είναι ήδη μέσα στο Χ.Α. σε αυτά τα επίπεδα, δύσκολα βγαίνει».

Σε περίπτωση διάσπασης των 800 μονάδων, η τεχνική ανάλυση δείχνει ότι η αγορά πολύ εύκολα και χωρίς αντιστάσεις μπορεί να βρεθεί στις 760 και χωρίς να το… καταλάβει κανείς μπορεί να δώσει περαιτέρω διορθωτική κίνηση στις 720 μονάδες. Μετά τη συμφωνία για την «κουτσουρεμένη» δόση στις Βρυξέλλες που από 8,1 δις. ευρώ, η Ελλάδα θα πάρει σε δόσεις κι εφόσον πετυχαίνει τους στόχους που έχουν τεθεί από την τρόικα 6,8 δις. ευρώ, άρχισαν οι Κασσάνδρες.

Ο διεθνής Τύπος πια, αμφισβητεί την ικανότητα της κυβέρνησης να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο υπό το φόβο κοινωνικών εντάσεων.

Το Reuters αναδεικνύει το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργείται από το φθινόπωρο κι έπειτα σε συνδυασμό με τις μαύρες τρύπες των Ταμείων και των αποκρατικοποιήσεων και η WSJ διατυπώνει το δίλημμα γενναίου PSI μετά τις Γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο ή έξοδο από το ευρώ.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: “Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ήταν στο 157% του ΑΕΠ στο τέλος της περασμένης χρονιάς και ας προηγήθηκε μία αναδιάρθρωση του, που δραστικά μείωσε την αξία του χρέους που είχαν στα χέρια τους ιδιώτες.

Την ίδια ώρα το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2012 ήταν 10% του ΑΕΠ ενώ η ανεργία έχει φθάσει το 26,8%, η ύφεση της οικονομίας συνεχίζεται εδώ και πέντε χρόνια, και απ ότι φαίνεται θα συνεχιστεί και για έκτη χρονιά με την επίσημη πρόβλεψη να κάνει λόγο για μείωση 4,4% του ΑΕΠ”.

“Όλα αυτά” εξηγεί η εφημερίδα “υπογραμμίζουν αυτό που σιγά – σιγά γίνεται σαφές στις Βρυξέλλες και στη Φραγκφούρτη: η Ελλάδα δεν θα ξεχρεώσει ποτέ τα χρήματα που έχει δανειστεί”.

Ταυτόχρονα, αυτά συνέπεσαν με τις δυσοίωνες εκτιμήσεις του φιλοκυβερνητικού ΙΟΒΕ περί ύφεσης 5% φέτος, το ταμειακό έλλειμμα των 8 δις. που διαπιστώνει η Τράπεζα Ελλάδος και την υποβάθμιση των Ελληνικών ομολόγων από την Morgan Stanley.

“Τα όσα συνέβησαν τα τελευταία 24ωρα επί Ευρωπαϊκού εδάφους δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για αισιοδοξία”, διαμηνύουν σε νέο δημοσίευμά τους οι Financial Times. Όπως τονίζουν, “στην περίπτωση της Ελλάδας, μπορεί οι δανειστές να αποφάσισαν να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση προς την Κυβέρνηση, ωστόσο όλοι γνωρίζουν πως η Αθήνα δεν έχει προχωρήσει το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που της έχει ζητηθεί από την τρόικα”.

Κατά τους Financial Times, η Ευρωπαϊκή κρίση χρέους δεν έχει για κανέναν λόγο ούτε τελειώσει, ούτε βαίνει προς αποκλιμάκωση.

Σα να μην έφταναν αυτά, ήρθε το αλαλούμ κατά την πώληση του Τ.Τ. με φωτογραφικούς όρους υπέρ συγκεκριμένης τράπεζας και την αγορά να θεωρεί ότι η πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι “κλεισμένη δουλειά”.

Υπό αυτά τα δεδομένα, Έλληνες και ξένοι επενδυτές προβαίνουν σε κατοχύρωση ρευστότητας, γνωρίζοντας επίσης, ότι έρχεται αυξημένος φόρος συναλλαγών σε τρία τοις χιλίοις από 2 τοις χιλίοις πριν, αλλά και απελευθέρωση του short selling στις τράπεζες, κάτι το οποίο αναμένεται να αποφασιστεί αύριο από την Κεφαλαιαγορά.

 

ΧΣ

Facebook Comments